A GPS-es jeladó szerint a madár jelenleg Szudánban tartózkodik.

Zoltán egy fekete gólya, nevét a befogása napján aktuális névnap és neme alapján kapta. Lenyűgöző, hogy a mai technika mellett pontosan nyomon tudjuk követni Zoltán útját, a madár ugyanis most Afrikában várja a telet. A hátára szerelt kb. 20 grammos jeladót mellény rögzíti a gólya hátára úgy, hogy mozgásában nem akadályozza őt. A jeladó a GPS helymeghatározó által megadott földrajzi koordinátákat SMS üzenetként küldi el egy erre specializálódott számítógépes rendszerre, ahonnan az adatok bármikor letölthetőek és a madarak által megtett út térképen is megjeleníthető, nyomon követhető.

A Gemenc Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület célja a jeladók által gyűjtött információk feldolgozásával a fekete gólyák életmódjának jobb megismerése és a megszerzett ismeretek széles körű közzététele.

Ezzel a bámulatos technológiával olyan helyeken is figyelemmel tudják a szakemberek kísérni a madarak útját, ahol terepi megfigyelés nem lehetséges. Az útvonal kirajzolódásával föltérképezhetőek a vonulás során leselkedő veszélyeztető tényezők, valamint pontos információkat szerezhetnek arra vonatkozóan, hogy a madár nappal vagy éjjel mozog-e, mennyi időt tölt mozgással naponta, mekkora utat tesz meg, a vonulás során megszakítja-e hosszabb-rövidebb időre útját, és hogy hol telel.

Zoltán, a fekete gólya gemenczrt.hu

Zoltán, a fekete gólya gemenczrt.hu

Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció mai tudásunk szerint a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya. Elengedhetetlenül fontos, hogy a telelőhelyeket is jól ismerjék a kutatók, különösen az olyan fokozottan védett fajok esetében, mint pl. a fekete gólya.

Zoltán, a fekete gólya gemenczrt.hu

Zoltán, a fekete gólya gemenczrt.hu

Zoltán, a fekete gólya gemenczrt.hu

Zoltánt 2016. június 23-án a fészkénél fogták be, majd a jeladó felszerelését és a gyűrűzést követően a fészkelő helyétől mintegy 150 m távolságra engedték szabadon. A madár a jelölést követően gemenci táplálkozóhelyeket látogatott, pl. Csörösz, Cserta, a Vén-Duna mentén jelent meg. Szeptember 20-án útnak indult Afrika irányába, hogy az élelemben szegény, hideg időszakot valahol máshol töltse. Amíg a tavaszra és a visszatérésére várunk, addig is ide kattintva bármikor megnézhetjük, hogy merre jár Zoltán.