Meg fogsz lepődni, hogy honnan ered a szokás.

A karácsonyfa állítás szinte már az egész világon elterjedt, a szilveszteri fa szokását azonban a legtöbben még nem hallották. Pedig egy több évszázados hagyományról van szó, az oroszok ugyanis az új év érkezését szilveszteri (újévi) fával köszöntik.

Az oroszok szilveszteri fája leginkább a nyugati országok karácsonyfájához hasonlatos. A mai orosz ünnepben keveredik a keresztények karácsonya, az ortodox karácsony januárban és a kettő közt lévő szilveszteri mulatság.

A karácsonyfa állítás szokása valószínűleg Németországból és az 1500-as évekből ered, az újévi fa állítását viszont Nagy Péter hozta divatba az 1600-as években és elképesztő népszerűségre tett szert az 1800-as évekre. A nagy szocialista forradalmat követően (1917) a faállítást megtiltották, de 1935-ben valahogy mégis visszatért a szokás.

A kreatív partizók most a két szokást ötvözték, egyre elterjedtebb, hogy a karácsonyfát egy héttel később szilveszteri fává alakítják. Nincs is ennél egyszerűbb, néhány kellékkel a szépséges, díszes fát bolondos parti díszletté lehet varázsolni.

Mutatunk néhány ötletet!

Készen kapható kellékek

Dekoráló készleteket is lehet kapni, ha valaki nem szeretne sokat gondolkodni a dizájnon. Ebben aztán van minden: szerpentin, vicces kalap, parti kellékek, fodrok.

Fotó: Amazon

Lufifa

Ha elérkezik a visszaszámlálás ideje, jöhet a lufipukkasztás! A hatalmas, ragyogó, csillogó lufik azonnal megváltoztatják a fa jellegét.

Fotó: Overstuffed

Tiarafa

Vetkőztesd le teljesen a fádat, és pakold tele olcsó szilveszteri tiarákkal és dudákkal!

Fotó: Domestic Fashionista

Cilinderes fa

Csupa csillogás: zsebóra, ezüsttobozok, aranygömbök, fodrok és szalagok –elérkezett a bulizás ideje!

Fotó: Home Is Where the Boat Is

Igazi partifa

Filléres díszek, színes, tarkabarka, olcsó cuccok, zajkeltők – minél harsányabb, annál jobb!

Fotó: Treetopia

Régi órákkal díszítve

Egyszerűen csak távolítsuk el a nagyobb díszeket, és tegyünk helyükre eredeti vagy papírból készült mutatós órákat – jelezve, hogy indulhat a visszaszámlálás.

Fotó: The Perfect Gathering

Forrás: www.housebeautiful.com