Rendkívüli nyílt napok a 150 éves Fővárosi Vízműveknél.

Március 22-24. között rendkívüli nyílt napok keretében pillanthatunk be a jubiláló, 150 éves a Fővárosi Vízművek telepeinek életébe. Ezen az eseményen iskolai csoportok és egyéni látogatók is felkereshetik az ivóvíz-szolgáltatás és a szennyvíztisztítás meghatározó és a maga nemében egyaránt látványos és érdekes létesítményeit. Az év többi napján a nagyközönség elöl zárt, szigorú biztonsági előírások szerint őrzött, különleges építményekbe juthatnak most be az érdeklődők.

A legrégebbi: Kőbányai medence

Az évente mindössze egy-két napra leürített, egyébként a mai napig ivóvizet tároló, 1871 óta működő létesítmény építészeti megoldásai lenyűgözőek és tekintélyparancsolóak. A hazai téglából, olasz kőművesek közreműködésével megépített medence láttán sokkal inkább gondolnánk székesegyháznak az építményt, mint vízellátó létesítménynek.

Kép: YouTube

A legkörnyezetbarátabb: Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep Európa egyik legkorszerűbb és Közép-Európa legnagyobb szennyvíztisztító létesítménye. A szökőkút, a virágzó cserjék, a vízi madaraknak is lakhelyet nyújtó tó, az üzemcsarnokok tetejére telepített növényzettel kialakított zöld tető szerves egységet alkot a forradalmi megoldásokat is alkalmazó, környezetbarát és a fizikai, kémiai, biológiai tisztítás elemeit ötvöző, zárt szennyvíztisztítási technológiával, a hatalmas fehér ballonokként már messziről látható biogáz-termelő egységekkel. A halak, vízimadarak, nyulak is természetes lakói a területnek, sőt, a ritkaság számba menő vörös vércsék is fészket raktak a rothasztó tetején.

Fotó: vizmuvek.hu

A legdélibb: Csepeli ivóvízkezelő mű

Az 1996 óta működő létesítmény legfontosabb feladata, hogy fogyasztásra alkalmassá tegye a csepeli és halásztelki kutak vizét. Az üzemben minden egyes technológiai lépcső hangsúlyozottan környezetbarát, a legkorszerűbb, világszínvonalat képviselő, közvetlen irányítószemélyzet nélkül működő megoldás. Lélegzetelállító látványt nyújtanak a lezúduló vízzel telt kaszkádos medencék, melyekben kilevegőztetik a nyersvizet.

Fotó: vizmuvek.hu

A legújabb: Budakeszi szennyvíztisztító telep

A 2015-ben épült Budakeszi szennyvíztisztító telep a Fővárosi Vízművek legújabb létesítménye, amely rendkívül szigorú technológiai előírások mellett tisztítja meg a város csatornarendszerén keresztül érkező szennyvizet.  A világviszonylatban is korszerű membrán technológiával működő telep napi 3111 m3 25 085 LE terhelésnek megfelelő szennyezőanyagtartalmú szennyvíz fogadását és tisztítását teszi lehetővé.

Fotó: vizmuvek.hu
Fotó: vizmuvek.hu

További információ, részletes program: vizmuvek.hu