Napraforgómag méretű.

Madagaszkár a világ legkülönlegesebb szigete, hihetetlen biodiverzitással, számos ritka növény- és állatfajjal. Az itt élő fajok több mint 90%-a endemikus, azaz sehol máshol nem él a világon.

Egészen különleges kaméleonok bújnak meg a madagaszkári erdőkben, így például a lándzsásorrú kaméleon, a nagyorrú orrszarvú kaméleon, a nemrég újra felfedezett Voeltzkow-kaméleon és a világ korábbi legkisebb kaméleonja, a Brookesia micra.

Fotó: Ryan M. Bolton

A Voeltzkow-kaméleont először 1893-ban írták le és 1913-ban látták utoljára, 2018-ban viszont újra felfedezték ezt a hüllőt. A faj nőstényét korábban még sosem írták le, olyan, mint egy élő festővászon. Elképesztően gyönyörű, színes mintázatot ölt, amikor stresszes, vagy hímekkel találkozik, sőt a vemhesség idején is.

Sajnálatos módon ennek a kaméleonnak az élőhelyét az erdőirtás rendkívüli mértékben veszélyezteti.

Fotó: Frank Glaw/SNSB

2012-ben egy expedíció keretében bukkantak rá a Brookesia micra nevű fajra, a mindössze gyufafej méretű kaméleonra. Abban az időben ez az volt a világ legkisebb kaméleon faja. A kifejlett hímek mindössze 16 mm-esek, az orruktól a hátsójukig számolva. Fejtől farokig mérve mindkét nem 30 mm hosszú.

Fotó: PLoS One
Fotó: PLoS One

Most viszont még egy nála is kisebb kaméleonfajt fedeztek fel, egy új rekordert.

A Brookesia nana, vagy nano-kaméleon alighanem a világ legkisebb hüllője is egyben. A fajt egy német-maláj kutatócsoport találta meg, egy hím és egy nőstény példányt leltek a sziget északi részén. A hím mindössze 21,6 mm hosszú, a nőstény 28,9 mm-es. Gyakorlatilag akkora, mint egy napraforgó magja.

Fotó: Frank Glaw

A kutatók alapos vizsgálatoknak vetették alá a nano-kaméleonokat, hogy megállapítsák, felnőtt, vagy bébi példányokról van-e szó. Mivel a nőstényekben két tojást is találtak, biztosan kijelenthető, hogy kifejlett állatok voltak. Sajnos több kaméleont nem sikerült találni a kiterjedt keresések ellenére sem.

Noha az apró kaméleon mérete miatt még nagyobb veszélynek van kitéve, a termetnek előnyei is vannak.

Így például ezek a fajok a nyelvükkel hihetetlen gyorsan és messzire érnek el, vagyis sokkal hatékonyabban vadásznak. Ezek a fajok a levéltörmelékben kutatnak élelem után, atkákat, apró gerincteleneket esznek.

Érdekes módon az aprócska kaméleonnak a többi rokonához képest hatalmas a nemiszerve. A kutatók úgy vélik, ez az ivari dimorfizmus része lehet, mivel a hímek és nőstények mérete jelentősen eltér. Itt pont a nőstény a nagyobb, a hímeknek ezért lehet szükségük nagyobb ivarszervre, a sikeres párzás érdekében.

Az viszont rejtély, hogy egyes állatfajok miért maradnak ennyire parányiak.

2001 és 2018 között a sziget az erdőségeinek közel egyötödét elvesztette. Ennek oka elsősorban az égetéses földművelés, melynek során úgy nyernek termőterületet, hogy kivágják a fákat, majd felégetik az erdőket. Mindez rengeteg faj elvesztéséhez vezet, ami különösen szomorú annak fényében, hogy milyen ritkaságok találnak Madagaszkáron élőhelyet. Az itt élő 200 ezer fajból 150 ezer sehol máshol nem él, a kaméleonoknak például fele csak itt őshonos.

Madagaszkár elszánt harcot vív az erdők pusztítása ellen, több projekt keretében ültetnek fákat, óvják a még maradt erdőket, vezetnek be különféle környezetkímélő módszereket.

Forrás: www.intelligentliving.co