Minden fának története van.

Bölcs fák (Wise Trees): ez a címe egy nemrég megjelent, gyönyörű könyvnek, ami két fotós, Diane Cook és Len Jenshel munkája. A lélegzetelállító szépségű fák mindegyike egy különleges történetet mesél el, történelmi, kulturális értéket rejt. A fotósok 2 évet töltöttek utazással, 5 kontinenst barangoltak be, míg megtalálták azt az 57 fát, ami bekerült a kötetbe.

Közülük mutatunk be nyolcat!

Shitala fája, India

A Shitala egy rendkívül különleges fa, nem véletlen, hogy a róla készült kép 2017 legjobb fotói közé is bekerült a National Geographic válogatásában. A hinduk úgy vélik, hogy Shitala istennő egy neem fa (indiai orgona) képében ölt testet, és ilymódon betegségeket tud gyógyítani. A fa maga egy templomban található.

A 9/11 túlélő fája, New York

A kínai díszkörte fa New York egyik városi utcafájaként az 1950-es években a metropolisz több pontján került elültetésre. A szeptember 11-dikei terrortámadásokat követően, a romok alatt erősen megrongált állapotban is találtak egy példányt, aminek felépüléséhez nem sok reményt fűztek. Azonban a fácska élni akart, és többéves rehabilitációt követően most már újra az egykori borzalmak helyén pompázik, az újjászületést, a reményt szimbolizálva.

Bunut Bolong, Bali, Indonézia

Ez a szentként tisztelt banyánfa rendkívül látványos. A törzsén egy út vezet keresztül, így egy hatalmas lukat vágtak bele – a falusiak a fa bocsánatáért esedeztek, amikor erre került sor. A matuzsálem még mindig zöldell, így joggal feltételezhetjük, hogy megbocsájtott.

Gion csüngő cseresznye, Japán

A cseresznyevirágzás minden tavasszal óriási esemény Japánban, az emberek ilyenkor kiözönlenek a rózsaszín szirmokban gyönyörködni és ünnepelni. A legszebb cseresznyefa pedig kétségkívül az a 80 éves csüngő koronájú fa, ami Kyoto-ban, a Maruyama Parkban áll, és esténként kivilágítva várja a látogatókat.

Luna, Kalifornia

Ez az örökzöld mamutfenyő a megőrzés-védelem nemzetközi szimbólumává vált, amikor egy önkéntes, bizonyos  Julia Butterfly Hill környezetvédő aktivista társaival együtt tábort vert benne, hogy megmentse a fát a kivágástól. A fa megmenekült, napjainkban is él és virul.

Szent kámforfa, Japán

A kámforfa köré egy kötelet kötöttek, ami jelzi a szentséges mivoltát. A kb. 2000 éves, öreg fa a shinto vallás követőinek szent helye.

Fa az édességboltban, India

Ennek az édességüzletnek a kellős közepén egy neem fa növekszik. Egyike India legszentebb fáinak, az üzlet tulajdonosa a fához imádkozott a jó egészégért és jólétért. Cserébe az egész boltocskát köré építette, nem vágta ki.

Tomb Raider fák, Kambodzsa

Ezek az elképesztően látványos (és egy kicsit félelmetes) fák akkor lettek igazán híresek, amikor Angelina Jolie-val együtt szerepeltek a Lara Croft: Tom Raider filmben. Természetesen már jóval előbb ott voltak, történetük évszázadokra nyúlik vissza, azóta fonják körbe a Ta Prohm templomot. A fák gyökerei teljesen egybeforrtak az épületek szerkezetével.

Forrás: www.housebeautiful.com