Barátságos tereptárgyak.

A villanyoszlopok nem tartoznak a táj legszebb „berendezési tárgyai” közé: a hatalmas vasóriások inkább csak szükséges elemek. A dizájnerek azonban sokat dolgoznak azon, hogy ezeket a tárgyakat is élettel töltsék meg, beillesszék a környezetükbe, netán mókás vagy vonzó külsőt kölcsönözzenek nekik (hasonlóképpen, a távközlési társaságok nagyra nőtt fáknak próbálják például a csúnya oszlopokat, tornyokat álcázni).

Nemzetközi versenyek, felhívások próbálják ösztönözni a tervezőket – 2008-ban például az izlandi „lépegető ember távvezeték” látványterve aratott nagy sikert a világban.

Talán nem is gondolnánk, de Magyarország sem marad ki az ötletelésből, a MAVIR már több olyan dizájnt is tető alá hozott, amely a nemzetközi médiába is bekerült. A legmókásabb kétségtelenül az az udvari bolondra, vagy bohócra hasonlító alak, aki az M5 autópálya mellett, Újhartyán közelében „integet” az autósoknak.

Fotó: www.mavir.hu

Nem ez volt az első hazai fecske, már korábban is készültek különleges villanyoszlopok: első látványoszlopokat a Martonvásár-Bicske 400 kV-os távvezeték M7-es autópálya kereszteződésénél építették meg, az autópálya mindkét oldalán. Ezeken egy-egy stilizált MAVIR logó látható.

Fotó: www.mavir.hu

A második, hagyományostól eltérő távvezetéki oszlop 2010-ben valósult meg: az akkor átadott Pécs-Országhatár-(Ernestinovo) 400 kV-os nemzetközi távvezeték két, M6-os autópálya melletti oszlopát – hazánk uniós elnöki tisztsége és Pécs „Európa Kulturális Fővárosa” címe előtt tisztelegve – nemzeti színűre festették. Természetesen minden ilyen rendhagyó oszlop felállítását nagyon komoly műszaki és statikai vizsgálatok előznek meg.

Fotó: www.mavir.hu

A nagyvilágban szétnézve is találunk érdekes példákat. A Mickey egér formájú villanyoszlopok a floridai Celebration városa mellett, az I-4 autóút közelében őrzik a forgalmat. A település közel van a Walt Disney szórakoztatóparkoz, így a hatalmas egérfej (amely éjjel világít) egyben reklámhordozóként is funkcionál.

Fotó: Chris Gent/flickr

Arra is akad példa, hogy a villanyoszlop új ruhát kap, de a formája nem változik. Így például 2010-ben Németországban hallgatók öltöztettek fel egy fémmonstrumot áttetsző, színes, ólomüveget utánzó műanyagdarabokkal.

Fotó: Günter Pilger és Caroline Wengeler

Forrás: www.amusingplanet.com