Hiányzó láncszem.

Már 50 év eltelt azóta, hogy utoljára látták a természetes élőhelyén az új-guineai éneklő kutyát, így nagy öröm, hogy most újra felbukkant a faj. Az emlőst világszerte csak fogságból ismerik, állatkertek, fajmegőrző központok lakója. A világ egyik legősibb kutyafajtája jellegzetes éneklő hanggal rendelkezik, természete kiszámíthatatlan, bizalmatlan.

Most egy expedíció, mely Pápua távoli vidékeire vezetett, rábukkant a muzsikáló állatra.

Először 2016-ban figyelték meg, de a kutatócsapat visszatért 2018-ban, hogy feltételezésüket DNS-minta gyűjtésével és vizsgálatával is alátámasszák.

Ez a rendkívül ritka kutya a dingókkal rokon, Új-Guinea felföldjein honos. Az 1970-es években néhányat fogságba vittek, az ott élő 200 példány tőlük származik, ami erős beltenyészetet jelent.

2016-ban a kutatók 15 kutyát figyeltek meg egy természetvédelmi területen, egy arany- és rézbánya közelében. Két évvel később elképesztő körülmények között, dacolva az extrém időjárással is, vér-, szőr és szövetmintákat gyűjtöttek a vizsgálatokhoz. Két kutyára GPS-es jeladót is sikerült rögzíteni, hogy minél többet megtudjanak az állatok szokásairól, életmódjáról.

A DNS-vizsgálatok során azt találták, hogy a vadkutya és a fogságban tartott egyedek között a genetikai átfedés 70%-os. A különbséget okozhatja az, hogy a fogságban tartott állatok vesztettek a genetikai sokféleségükből a beltenyészet miatt. A vadpopuláció ugyanakkor a falusi kutyákkal is tudott kereszteződni.

A fogságban tartott kutyák mindegyike 8 őstől származik, ezért a beltenyésztés foka nagyon magas.

Az izgalmas felfedezés segíteni fog a kirakós darabjainak összeillesztésében, segítségével a kutyák háziasítási folyamatát jobban megérthetjük Óceániában, mivel a fajta taxonómiája eddig tisztázatlan volt. A háziasított kutyafajtákkal csak nagyon távoli rokonságban él ez az ősi vadkutya, legközelebbi rokonai az akita és a shiba inu fajták. Az elméletek szerint azonban még ez az elválás is kb. 3500 évvel ezelőtt történt, amikor az ember Óceániába vitte e fajta őseit.

Forrás: mymodernmet.com