Egyszerű eszközökkel.

Az Egyesült Királyságra ritkán gondolunk úgy, mint a földrengések hazájára, noha földmozgások természetesen ott is előfordulnak, ám ezek közül mindössze évente 20-30 az, amit a lakosok is érzékelnek. A legtöbb csak enyhe és károkat sem okoz. Ennek ellenére a világ első szeizmográfja itt készült és került felállításra, mégpedig a skóciai Comrie városkájában. Működő másolata még ma is megtekinthető ott, a Földrengés Házában.

Comrie az Egyesült Királyság egyik földtanilag legaktívabb területén fekszik, a ’Földrengés fővárosaként’ tartják számon. ’Remegő’, vagy ’Ingatag városnak’ is szokták nevezni. 1597-ben detektáltak itt először jegyzett földmozgást, amit egy James Melville nevű ember írt fel a naplójába. 1789-ig azonban nem készültek szisztematikus adatgyűjtések.

Earthquake House 01

Az azt követő 50 évben 70 nagy rengéssorozatot érzékeltek, köztük az eddigi legnagyobbat 1839. október 23-án. A katasztrófában számos ház összedőlt és egy gát is beszakadt.

Earthquake House, Comrie

Egy postamester, bizonyos Peter Macfarlane és egy cipész, James Drummond ekkor állítottak fel egy olyan eszközt, amivel a földrengéseket tudták mérni és hivatalos feljegyzéseket kezdtek készíteni. A mérőműszerük két falécből állt, amit észak-dél és kelet-nyugat irányba állítottak. Ezek felett növekvő szélességű és stabilitású fahengereket helyeztek el. A földrengés az erősségétől függően tudott bizonyos hengereket ledönteni. Bármennyire is primitívnek tűnt, az eszköz működött.

Earthquake House, Comrie

Az évek alatt számtalan eszköz készült és került felállításra, többek között az első modern szeizmográf is, amely egy fordított ingából állt, a rezgést pedig egy konkáv lemezre jegyezte. Készítése egy skót fizikus, James David Forbes nevéhez fűződik.

1844-re csökkent a szeizmikus aktivitás és ezzel az érdeklődés is, de 1869-ben új lendületet kapott egy rengéssorozatot követően. Új műszerek érkeztek és 1874-ben a Földrengés Háza is megépült egy masszív sziklán. 1911-ben a technológia fejlődése elért oda, hogy a házra nem volt már szükség, elhagyatottá vált.

Earthquake House, Comrie

1988-ban a felújítás mellett döntöttek, és új, modern eszközök is érkeztek az épületbe. A látogatók nem léphetnek be a házikóba, de a nagy ablakokon keresztül lehetőség van benézni. Láthatjuk a korabeli faeszközt is a padlóra téve.

Earthquake House, Comrie

Earthquake House 03

Forrás: www.amusingplanet.com