720 fával egyenértékű.

Sok helyütt láthatunk falfestményeket a nagyvárosokban, feldobják a szürkeséget, színesítik a köztereket. Egy nemrég Varsóban elkészült mű viszont nem csak díszít, de egyben a levegőt is tisztítja.

A lengyel fővárosban most az utcai művészet a környezetvédelemmel ötvöződött. A napsugarak által aktivált, szmogot csökkentő pigmenteket helyi művészek vitték fel a falra.

A sportruházatáról ismert Converse projektjeként elkészült festményhez fotokatalitikus festéket használtak, amely titánium-dioxidot tartalmaz, ami a levegőben szálló szennyeződéseket megköti, majd ártalmatlan nitrátokká alakítja a napfény segítségével zajló kémiai folyamatok révén.

A festmény a levegőt úgy tisztítja, mintha 720 fa állna ezen a területen.

Kiváló ötlet olyan területekre, ahol ekkora zöldfelületet nem lehet létrehozni. Varsóban egy népszerű, forgalmas metrómegálló mellé festették fel, a mosolygó virágok Maciek Polak és Dawid Ryski elképzelését és helyi művészek munkáját dicsérik.

A virágok mellett felirat hirdeti, hogy ’Alkossunk együtt a holnapért’, pozitív üzenetet közvetítve. Bangkok után most Varsó a második város, ahol ilyen festmény készült, de, továbbiakat terveznek Belgrádban, Limában, Sydneyben, Jakartában, Manilán, Sao Paolóban, Santiagóban, Johannesburgban, Melbourne-ben, Bogotában és Panama Cityben.

A Converse nem az egyetlen cég, amely ezt a speciális festéket használja a levegő tisztításához. Egy holland dizájner stúdió (Roosegaarde) már több képet készített ugyanilyen festékkel Mexikóban. Ezek a festmények 5 évig “működnek”, hatásuk a fák munkájával egyenértékű.

Daan Roosegaarde stúdióvezető a szmogmentesítő dizájnok szakértőjének is mondható. Pekingben például a világ legnagyobb légtisztítóját készítette el, amely óránként 30 000 m³ levegőt képes megszűrni, abban a reményben, hogy a kínai nagyvárosból egyszer újra olyan város lehet, ahol örömteli és biztonságos biciklizni.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, képek: goodlooking.pl