Veszélyeztető mélytengeri bányászat.

2024. március 20-án egy újabb mélytengeri expedíció fejeződött be a SMARTEX projekt keretében. A James Cook hajó legénysége több új fajra is bukkant, közülük egy igazi különlegesség a Barbie malac, egy rózsaszín tengeri disznó. Miután a hajó csapata közösen nézte meg a Barbie filmet, Bethany Fleming-nek, a Southhamptoni Egyetem PhD hallgatójának jutott eszébe a névötlet.

A tengeri disznó, amely a tengeri uborkák közé tartozik, tényleg Barbie rózsaszínben pompázik.

Az expedíció kb. 4000 méter mélyen végzett vizsgálatokat és törekedett az ott zajló élet dokumentálására. A Csendes-óceán keleti részén fedezték fel a Clarion-Clipperton zónát (CCZ), amely mintegy 2,1 milliárd tonna száraz polifém csomót rejt, a mélytengeri bányászat célpontjaként. Ezek a krumpliszerű csomók olyan fémeket, nehézfémeket (pl. mangán, nikkelt, kobaltot) tartalmaznak, amelyek kulcsfontosságúak például a  napelemek vagy a elektromos autók akkumulátorainak számára.

A becslések szerint ezen elemek több mint harmada a mélytengeri bányászatból fog származni 2065-re. A kutatók a védelem fontosságára hívják fel a figyelmet.

Eddig mintegy 8000 mélytengeri fajt fedeztek fel, ezek a megismételhetetlen részei Földünk élővilágának. Több fajt a kihalás fenyeget, mivel a bányászat az élőhelyüket pusztítja.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

National Oceanography Centre (@nocnews) által megosztott bejegyzés

Veszélyben van még a felszínhez közeli tengeri élet is, azaz a bálnák, delfinek is fenyegetettek a bányászat generálta zaj miatt. Nem beszélve arról, hogy a tengerfenékből kiemelt képződményekből toxikus anyagok vagy szén szabadulhat fel, utóbbi fokozza a globális klímaválságot.

Forrás: mymodernmet.com