Fémes csillogás.

Ragyogó, fémesen csillogó állatokkal Földünk minden szegletében találkozhatunk: az óceán mélyén élő férgektől kezdve, a kék tarantulákon át, a világító medúzákig.

Most egy különleges leletre bukkantak a tudósok: egy olyan ősi pókra, amelynek sikerült évmilliókon át megőriznie ezt a ragyogást.

A kövület a Németországban, Darmstadt közelében lévő Messel-gödörből került elő, ami egyébként egy ismert lelőhely, elsősorban gerinces kövületekkel. Az eocén közepén a területet szubtrópusi-trópusi esőerdők fedték. Ez az első olyan fosszília innen, amely megkövült kaszáspókokat tartalmaz, noha már korábban is találtak itt rovarokat, pókokat. Ezek egyben az első olyan ősi pókszabású-leletek, amelyek a fémes ragyogást megőrizték a kutikulában.

A kövületek az eocén időszakából, nagyjából 48 millió évvel ezelőttről származhatnak.

Összesen 9 fajt talált és vizsgált a kutatócsapat. Néhány kulcsfontosságú részlet (pl. kis test, hosszú lábak) alapján a fajt a kaszáspókok (Sclerosomatidea) családjába helyezték. A kövületek irizálása, fémes csillogása a szakembereket a ma is élő Gagrellinae alcsaládra emlékeztette. Az alfamíliának mintegy 1000 tagja él Ausztrália északi részén, valamint Malajziában.

Az eredmények a Palaeobiodiversity and Palaeoenvironments tudományos folyóiratban kerültek publikálásra.

Forrás: www.iflscience.com

A kiemelt kép illusztráció.