639 évig szól a templom orgonája.

Aki már érezte úgy valaha egy unalmas koncerten, mintha a darab sosem akarna véget érni, az valószínűleg még nem hallotta a világ leglassabban játszott zeneművét. A John Cage amerikai zeneszerző által komponált darab a beszédes ’Olyan lassan, amilyen lassan csak lehetséges’ (As Slow as Possible) elnevezést kapta. A németországi Halberstadt városának St. Buchardi templomában 2001. szeptember 5-e óta szól a zene. Talán erős koncertnek nevezni azt a hangot, amely egy orgonából származik és inkább sípolásra emlékeztet.

A hangszert kifejezetten ehhez a zeneműhöz készítették.

A darab szünettel indult, ami egészen 2003 februárjáig eltartott, azóta pedig már néhány hang is lepörgött. Az utolsó hangjegyet például 2020. szeptember 5-én kezdték játszani, és egészen 2022. február 5-ig ezt fogjuk hallani, ha esetleg arra járunk. Talán nem tévedünk, ha azt mondjuk, hogy közülünk senki sem fogja már élvezni a 2640-ben befejeződő zenemű utolsó taktusait. Egyébként minden hangjegyváltásnál egy kis eseményt szerveznek a templomban nézők részvételével.

John Cage 1985-ben vetette papírra a művet, eredetileg zongorára, 2 évvel később adaptálta orgonára.

Okosan nem határozta meg, hogy milyen lassan kell játszani, ezért már több művész próbálkozott több megoldással. 2009-ben Diane Luchese 14 óra 56 perc alatt játszotta el, de olyan zenész is akad, aki 48 órás maratont tervezett.

A győztes azonban alighanem a német előadás lesz, ami 2001-től a tervek szerint 2640-ig fog tartani. Az ötlet zenészek és filozófusok egy csoportjától indult, akik a zeneszerző utasításait vitatták meg, és arra jutottak, hogy igazából nincs határ. Mivel egy megfelelően karbantartott orgona elméletileg örök életű, erre a hangszerre tervezték a kivitelezést. Az elképzelést tettek követték és megépült az orgona, kifejezetten erre a műre szabva. A felállításának helye nem véletlenszerű volt, azért esett a választásuk Halberstadtra, mert a világ első orgonája is itt készült 1361-ben, és 2000-re 639 év telt el azóta, így eldöntötték, hogy a zeneműnek is ugyanennyi ideig kell tartania.

Forrás: www.odditycentral.com