Hordható ruha élelmiszeripari hulladékból.

Állítólag a divat- és ruhaipar a második legtöbb szennyezéssel járó iparág a világon, a gáz és olajág után. A folyamat, amíg textíliát kapunk, rengeteg nyersanyagot igényel, földet, vizet, üzemanyagot. Szennyezi a környezetet is, a legtöbbször káros festékek, színezők, vegyi anyagok is felhasználásra kerülnek a ruhagyártás során.

Szerencsére, egyre többen ismerik fel ezt a problémát, sorra készülnek a szem-felnyitó cikkek, dokumentumfilmek. Egyre többet hallunk a fenntartható divatról, megjelent egy halvány reménysugár, hogy visszatérnek majd a tartós ruhák, és nem ürítjük ki minden szezonban a gardróbunkat pusztán azért, mert már nem divat a halszálkás minta vagy az okker szín.

Ideje más megoldásokat, alternatívákat keresni. Pontosan ezt teszi például a  Circular Systems nevű cég, amely új anyagok, textíliák előállításával kísérletezik. Ezen próbálkozások egyike, hogy élelmiszeripari hulladékból készítenek hordható ruhákat.

Fotó: Circular Systems

Az ötlet pofonegyszerű és briliáns. Globálisan milliónyi tonna élelmiszerhulladék keletkezik, banánhéjak, ananászlevelek, összezúzott cukornád, len és kenderszárak, és a többi. Egy új technológia segítségével azonban mindez ruhaanyaggá alakulhatna.

Nézzük, milyen előnyökkel járna mindez:

1. A termelőknek nem kellene elégetniük a hulladékot és így nem szennyeznék a levegőt sem,

2. Kevesebb hulladék kerülne a hulladéklerakókba és végezné elrohadva, valamint káros gázokat kibocsájtva,

3. A szántóföldek felszabadulnának a szántóföldi növények számára, nem pedig textilnövényeket termesztenének rajtuk,

4. Kevesebb kemikáliát használnának a gyapot termesztéséhez,

5. Csökkenne a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet.

Újnak nevezzük a technológiát, pedig valahol nagyon is régi a módszer. Hiszen voltak olyan idők, amikor a ruhák többsége természetes rostokból készült (1960-ban még 97% volt ez a szám, amely napjainkra 35%-ra esett vissza).

A cég alapítója, Isaac Nichelsen szerint a hulladék-szálak a jelenlegi globális kereslet 2,5-szeresét is elbírnák. A felhasználásra pedig 3 technológiát dolgoztak ki, ezeket tesztelik, egybefésülik. Maguk a gazdák végeznék a hulladék elsődleges átalakítását, feldolgozhatóvá tételét. Gondot fordítanának a textilhulladék és a megunt, leselejtezett ruhaneműk újrahasznosítására is. A varrodában az anyagoknak nagyjából 16%-a leesik a földre, majd összesöprik, a hordott ruháknak pedig 85%-a a hulladéklerakókban végzi. Ezeket az anyagokat is szeretnék bevonni a textília előállításába.

Az eddigi eredmények biztatóak, a kutatók már áttörésről beszélnek. Remélhetőleg már nem kell sokat várni arra, hogy a pólónk címkéjén azt lássuk: „Készült: 100%-ban banánhéjból.”

https://www.instagram.com/p/BjCqTpjj7td/?taken-by=circularsystems

Forrás: www.treehugger.com