Mozgalom a tüskéshátúakért.

A városi sünök élete cseppet sem egyszerű. Sövény-rengeteg, szétszabdalt kertecskék, kerítések és falak, akadályok: sün legyen a talpán, aki könnyen tájékozódik a kőrengetegben!

Mit lehet tenni? Egy férfi, Michel Birkenwald úgy gondolta, hogy picike ajtókkal, csatornákkal, átjárókkal lehet leginkább segíteni a tüskéshátúakat. Birkenwald, aki egyébként ékszerész, az elmúlt években azzal töltötte a szabadidejét, hogy közlekedő-folyosókat készített a sünök részére.

A hatékonyabb fellépés érdekében egy sünbarátokat tömörítő szervezetet alapított, ez a lelkes csapat pedig lukakat vág városszerte a kerítésekbe, és megkülönböztető táblácskával látja el azokat, hogy mindenki számára világos legyen, mi célt szolgálnak a nyílások, és még véletlenül se tömje be őket.

Az így létrejött folyosók összekötik a szétszabdalt zöldterületeket: kerteket, parkokat, ligeteket.

A britek egyébként is rajonganak a sünökért (az európai sünről van szó, nem a nálunk élő keleti sünről). 2013-ban egy szavazáson egyenesen a „Nemzet faja”-nak választották, és gyakran emlegetik „Nagy-Britannia kedvenc emlőse”-ként is.

Azon túl persze, hogy milyen kedveltek és népszerűek a sünök, sokkal lényegesebb, hogy a védelmük valóban sürgető. Amíg az 1950-es években 30 millió körül lehetett a számuk Nagy-Britanniában, addig mostanra mintegy 1 millió példányra csökkent az állományuk.

Éppen ezért a természetvédő szervezetek komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az emberekkel is megismertessék, mi mindenben tudják segíteni a tüskéshátúakat. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a kertek között átjárókat igyekezzenek készíteni, hogy a sünök veszély nélkül tudjanak az így összekapcsolt zöldterületeken közlekedni.

Ezen felül a kerítésgyártókat is arra ösztönzik, hogy eleve olyan termékeket áruljanak, amelyek rendelkeznek nyílásokkal, lukakkal.

Sokan persze attól tartanak, hogy ott a kutyájuk, macskájuk is kiszökhet, mégis, a szakemberek azt látják, hogy a sünöket mindenki szereti, ezért megfelelő felvilágosítás mellett a többség aktív sünvédőként mozgósítható.

Forrás: www.treehugger.com