Éjszaka rongál az autók réme.

Aki már csak egyszer is talált sáros lábnyomokat reggelre az autóján, netán szétrágott szigetelést vagy kábelt a motortérben, az pontosan tudja, hogy a legsikeresebb városi térhódító ragadozó a nyest. Annyira sikeresen vette birtokba a lakott területeket élelem és biztonságos odú után kutatva, hogy már felbukkant a Múzeum körút és a Margit-híd környéki házak tetőterében is.

Ezek a szürkületkor megjelenő ragadozók ugyan nem rágcsálók, de mégis előszeretettel rágnak meg mindent: megbonthatják a tető szigetelését, megrághatják a falban lévő kábeleket, beköltöznek a szellőzőrendszerbe, de az autók kábeleiben és műanyag-burkolatában is kárt tehetnek. Állítólag egyes autótípusokra buknak, míg másokat békén hagynak, vélhetően valami olyan természetes szaganyag is van azok kábelében, aminek nem tudnak ellenállni. A szigetelést bontják, mert fészekanyagnak gyűjti a puha alapanyagot.

A nyestek elleni védekezésre számos ötlet született már, bár úgy tűnik, biztos módszer, csodaszer nem létezik. Most összegyűjtöttük őket, hátha valamelyik beválik!

NyestFotó: http://navigator.medija.hu/

1. Megelőzés

A hozzáértők azt javasolják, hogy próbáljuk távol tartani a nyesteket, helyezzük a hangsúlyt a megelőzésre, hogy ne szokjanak a lakóhelyünk köré. Ennek érdekében ne hagyjuk kinn éjszakára a kutya vagy a macska ételét. Kutyát tartani ajánlatos, mert állítólag távol tartja a nyesteket. A hulladékot, kidobott élelmiszert tartsuk jól záródó kukában. Érdemes alaposan átvizsgálni a tetőteret, és a látszólag veszélytelennek tűnő legkisebb lyukakat is betömni, a nyest ugyanis akár öt centiméter átmérőjű lyukon is képes átbújni. Viszont továbbáll, ha a biztonságos odúját veszélyben érzi, ezért mindenképpen a padláson nézzünk először körbe! Ajánlatos a kutya takaróját is felvinni, ez a szag is elriaszthatja az állatot.

2. Csapdák

A csapdák sajnos nem jelentenek 100%-os védelmet, ráadásul kezelésük szakértelmet, ügyességet is igényel, és hát nem túl hálás feladat az elfogott állattól megszabadulni sem.

3. Riasztók

Kaphatók hang- és szagriasztók, amelyek viszont nem sokat érnek, mert egy idő után megszokja őket a furfangos nyest. A legegyszerűbb típus egyetlen hangforrásból, emberi fül számára nem hallható ultrahangot bocsát ki, amely képes elzavarni a nyesteket. A zavaró hangot 150 fokban sugározza, de a zsúfolt motortérben keletkezhetnek leárnyékolt területek is, melyeket csak a több hangszóróval szállított, komolyabb készletek képesek teljesen lefedni.

4. Riasztóspray

Már pár ezer Ft-ért kapható riasztóspray, sajnos azonban a használók szerint még a rendszeres fújkálás sem sokat ér. Egyszerűen megszokja a ravasz kis állat, és figyelmen kívül hagyja.

NyestFotó: http://madardaloskert.hu/

5. Népi praktikák

Vége-hossza nincs a nép általi megfigyeléseknek, és esetenként bizarr ötleteknek.

A) Legnépszerűbb a kutyaszőr elrejtése a motortérben-egy szőrkupacot helyezzünk zacskóba, és tegyük be a kábelek közé. Persze ha indulnánk reggel, ne felejtsük kivenni onnan. Sajnos a nyest bármennyire utálja is a kutyákat, egy idő rá fog ám jönni, hogy itt most csak szőr van, de kutya nincs. Vannak, akik emberi haj elhelyezését javasolják, fodrászok előnyben.

B) A kutyaszőrhöz hasonló megoldás a gázolajjal, benzinnel benedvesített rongy. Elvileg ezt is utálják a nyestek, de lehet, hogy mi előbb utáljuk meg a kellemetlen szagot, mint ő.

C) Sokan esküsznek az ecetre, és fújják be rendszeresen az autó kerekeit és a motorteret – ez ugyancsak minket is irritálni fog.

D) Elterjedt trükk, hogy negyedig töltött ásványvizes palackokkal rakják körbe az autót, aminek nincs sok tudományos magyarázata, valószínűleg a palack látványa, esetleg feldőlésének zaja zavarhatja meg a nyesteket.

E) Vannak, akik arra esküsznek, hogy egy kis vizeletet kell gyűjteni befőttes üvegbe, majd ezzel belocsolni a négy kereket. A módszer elméleti háttere, hogy a territoriális nyest elriad egy nagyobb ragadozó jelölésétől, mindenesetre ne akkor végezzük a műveletet, amikor az összes szomszédunk kinn van az utcán…

F) A mechanikus védelemnek nincs párja, fém védőhálókkal és műanyag gégecsövekkel próbálkozhatunk a kábelek védelmébe, de már az is hatásos lehet, ha ipari ragasztószalaggal jól körbetekerjük őket. Hatékony lehet még egy zörgős nejlonzacskóval, szemeteszsákkal is beburkolni a nyesttámadásnak kitett dolgokat, hátránya, hogy ezeket minden indulásnál ki kell venni, és ha egyszer elfeledkezünk róla, akkor több kárt okoz, mint hasznot.