Ritka, mint a fehér bagoly.

A lakosság bevonásával zajlik az országos erdeifülesbagoly számlálás, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervez. A lelkes madárbarátoknak köszönhetően nem csak többet megtudhatunk a baglyok hazai egyedszámáról, előfordulásáról, de igazi ritkaságokra is bukkanhatunk.

A karcagi görögkeleti ortodox templom kertjében egy nem mindennapi albínó erdei fülesbaglyot vett észre Dávid-Kiss Borbála, kisújszállási természetfotós, amatőr madarász.

A megfigyelését jelentette, ennek nyomán rögtön a helyszínre sietett Varga László, a Madárkórház Alapítvány turisztikai menedzsere, aki lencsevégre kapta az állatot.

Az albínó madarak, azon belül is az albínó erdei fülesbaglyok igazi kuriózumnak számítanak, így várhatóan sok hobbimadarász fog most a karcagi templom kertjében felbukkanni.

Az albínó madarak általában könnyebben válnak a ragadozók prédájává, mert nem tudnak rejtőzködni, a nappali pihenésük közben szinte egyáltalán nem képesek álcázni magukat. Kirívó színük, másságuk miatt gyakran a saját fajtársaik is kiközösítik őket, de szerencsére úgy tűnik, hogy a karcagi egyedet befogadták maguk közé.

Forrás: 444.hu

A kiemelt kép illusztráció.