Több pénz marad másra.

Már októberben megjelennek a karácsonyi apróságok, díszek a boltok polcain: minden arra inspirál, hogy megkezdjük az év végi vásárlást. Bár nehéz ellenállni a mintás, cuki, jópofa és szép dolgoknak, akadnak olyanok, amelyekre felesleges pénzt költenünk. Hagyjuk őket a boltban, készítsük el inkább magunk, így több pénzünk marad másra!

Ezeket felesleges megvennünk:

1. Sütisdobozok

Valóban nagyon hívogatóak a fém, kerek vagy négyzet alakú, színes, mintás dobozok, de nem sok hasznukat fogjuk venni. Egyrészt a sütemények hamar elfogynak, nem kell őket tárolni (általában), másrészt sokkal vonzóbb és gusztusosabb, ha szép befőttesüvegekbe tesszük őket. Az ünnepek után az üvegeket bármi másra használhatjuk: például kávé, cukor, zabpehely tárolására.

Fotó: Olga Pink

2. Ajándékkísérők

Írhatunk magára a csomagolóra, készíthetünk kis kártyát maradék papírokból, lógathatunk egy festett kavicsot az ajándékra, nyomdázhatunk kezdőbetűt: csak néhány ötlet, hogy mivel válthatjuk ki a bolti ajándékkísérőt.

Fotó: Melissa Breyer

3. Üdvözlőlap

Remek dolog üdvözlőlapot adni és kapni, de könnyűszerrel elkészíthetjük magunk is: akár egy személyes fotó pár sorral, akár régi lapokból készült új, akár papírból kivágott, egyedi darab örömet fog okozni.

Fotó: amy dizienski / Flickr/CC BY 2.0

4. Mikulászokni

Még a legügyetlenebbek is képesek két zoknialakot kivágni egy anyagból és összefércelni!  Sőt, még olyan változat is létezik, amiben varrni sem kell.

5. Csomagolópapír

A színes, mintás csomagolópapírok nem csak drágák, de szomorú az is, hogy egyetlen használat után a kukában végzik. Alakítsuk át a régi papírokat, például az egyszerű háztartási barna papírt is fel lehet dobni némi mintával.

Fotó: ProFlowers/CC BY 2.0

6. Girland

Nem kellenek csicsás girlandok, hiszen szépségeset készíthetünk fenyőágakból is: akár a saját karácsonyfánkról levághatunk pár ágat, akár virágbolti maradékot kérhetünk. Természetesen megteszi más örökzöld ágacska is helyette.

Fotó: Geneva Vanderzeil / A Pair & A Spare / Flickr

7. Adventi kalendárium

Az interneten ezernyi ötletet találunk arra, hogy mi mindenből lehet adventi kalendárium: zsákocskákból, gyufásskatulyákból, kiürült dobozokból.

Fotó: Hans/Public Domain

8. Karácsonyi mintás étkészlet

Miért is vennénk karácsonyi mintás étkészleteket, amikor a sima tányérokat is lehet ünnepi díszbe öltöztetni néhány egyszerű dísszel, ágacskával, mézeskaláccsal, kaviccsal?

Fotó: Shari’s Berries/CC BY 2.0

9. Karácsonyi dísz

Érthetetlen, hogy ki az, aki minden évben megveszi a boltokban kínált díszek tömegét? Ugyan néha kell pótolni, és akad, aki új háztartást kezd, de mégis indokolatlannak tűnik a rengeteg áru, hiszen a díszeket minden évben felhasználhatjuk. Ne vegyünk több doboznyit pusztán divatból évente! Ha újítani szeretnénk, vegyük elő idén csak a pirosokat, jövőre csak az aranyszínűeket, és így tovább.

Fotó: Max Pixel/Public Domain

10. Koszorúk

Tartsunk koszorúkészítő napot a barátokkal, családtagokkal. A kertben vagy az erdőben találhatunk ehhez faágakat, bogyókat, tobozokat, terméseket. Keresgéljünk régi díszek, szalagok között- így igazán egyedi lesz a végeredmény.

https://www.instagram.com/p/BdCnKMKBBW0/?utm_source=ig_embed

11. Illatos gyertyák

Az illatuk nem mindig természetes, és elég sokba is kerülnek ezek a gyertyák. Helyettük használjunk sima mécseseket, amelyekbe illóolajat csepegtethetünk, vagy ha illatosítani szeretnénk, narancsba szurkáljunk szegfűszeget, fahéjat. Az is jó megoldás, ha egy csésze vízbe tesszük a fűszereket és a narancs héját, és a fűtőtestre helyezzük az edényt. A rozmaringág, a bazsalikom, a friss fűszerek is illatosítanak vázába téve.

Fotó: bonchan

Forrás: www.treehugger.com