Húspiac.

Sorra épülnek az emeletes sertéshotelek Kínában, ahol az utóbbi években milliárdokat szántak a fejlesztők ezen komplexumok felhúzására. Először két- és háromemeletes farmok létesültek, majd megjelentek a tízszintes szállók is, amelyekben több tízezer röfi kapott helyet. A legnagyobb ilyen jellegű épület, egy 26 emeletes hotel hamarosan megnyitja kapuit.

Az Ezhou városában épülő hatalmas farm a világ legnagyobb sertéstelepe lesz.

A két 400 ezer nm2-es épületet magába foglaló komplexum automata etetőkkel és okos szellőztető, fertőtlenítő rendszerrel felszerelve várja majd a lakókat. A biogázalapú hulladékkezelő rendszer a sertéstrágyát fogja tiszta energiává alakítani, így biztosítva az áramot és a fűtést. A tervek szerint évente 54 ezer tonna disznóhús kerül majd innen ki a 600 ezer fős állományból.

Egészen 2019-ig ezek az emeletes disznófarmok Kínában illegálisak voltak, de az afrikai sertéspestis kitörése feltornázta a disznóhús árát, ezért feloldották a tiltást abban reménykedve, hogy a hústermelést tudják növelni a kereset kielégítésére.

A hagyományos sertéstelepekhez viszonyítva ez az épület kevesebb területet igényel, sokkal környezetbarátabb, energiatakarékosabb és a forrásokkal is jobban spórol – legalábbis a befektető szerint. Mások viszont nem így gondolják. Vannak, akik az állatok jóléte mellett a farmok biztonsága miatt is aggódnak, mert egy fertőzés, például az afrikai sertéspestis felbukkanása esetén tömeges veszteségekkel kell számolni az ilyen malachotelekben.

Forrás: www.odditycentral.com