Egy lakás berendezése elméletileg tükrözi a lakója stílusát – vagy sokkal inkább a kreativitását. Ha utóbbi kevésbé érvényesül, a személyiségét sem tudja annyira átadni a lakásán keresztül.

Ennek általában az az eredménye, hogy a lakás talán szép, de nem otthonos, és a lakójának is folyton hiányérzete van az otthonában. Érzi, hogy nem kerek, hogy hiányzik valami, de nem tudja, hogy mi. Nos, ilyenkor érdemes a figyelmünket a részletek felé fordítani, mert legtöbb esetben az a hiba, hogy a lakás berendezése során túlságosan is a funkciót helyeztük előtérbe.

Első lépés: a bútorok kiválasztása

Amikor berendezzük a lakásunkat, természetes, hogy első körben azt fogjuk eldönteni, hogy milyen bútorokra van szükségünk, és ezek hová kerülnek. Ezután következik az a lépés, hogy megnézzük a bútorkínálatot és eldöntjük, hogy milyen designt szeretnénk tartani. Nem mindegy, hogy egy klasszikus és természetes fa étkezőasztal kerül egy étkezőbe, vagy egy modern hangulatú, fekete bútorlapból készült darab, esetleg egy üvegasztal. Mindegyik teljesen más hangulatot áraszt, és ez természetesen a többi bútor esetében is igaz.

Érdemes valamilyen koncepciót szem előtt tartani, amikor bútorokat választunk. Ha úgy érezzük, hogy ez annyira nem az erősségünk, akkor az interneten is nézegethetünk berendezett lakásokat, helyiségeket inspirációként, hogy legyen egy elképzelésünk arról, milyen környezetet szeretnénk magunk köré.

Nézd meg, mitől otthonos!

Ne feledkezzünk meg azonban az inspirációk mazsolázgatása közben a részletek megfigyeléséről sem! Ettől lesznek ugyanis ezek a szakemberek által berendezett terek annyira otthonos és meleg hangulatúak. Az első lépés persze a megfelelő bútorok kiválasztása, de ez önmagában kevés. Ha nincsenek ott az ízléses, kellemes lakástextilek, dísztárgyak, egyéb dekorációs elemek, akkor csak egy berendezett helységünk lesz, nem egy hangulatos nappalink, vagy éppen hálószobánk.

Mit értünk részletek alatt?

Textíliák

Ahogy említettük, sokat nyomnak a latban a lakástextilek: figyeld csak meg, hogy egy jól megválasztott függöny szinte öltözteti a szobát, karaktert ad neki. Ugyanez igaz a szőnyegekre is, ráadásul, ha a függönnyel harmonizál a szőnyeg, az egész helyiség összképe szép egységes lesz. Érdemes az olyasmikre is odafigyelni, mint a diszpárnák, vagy a kárpitozott bútorok, például a pihenő fotelek – szintén sokat tudnak hozzátenni a hangulathoz.

Dekorációs tárgyak

És aztán ott vannak a dekorációs tárgyak: képek a falon, vázák, gyertyatartók, növények, esetleg szárított vagy műnövények, terítők, kaspók stb. Fontos, hogy olyanokat válassz, amik illeszkednek az otthonod hangulatához. Nem kell minden szabad felületet teleraknod ilyesmikkel – jóból is megárt a sok, a túl sok dekorációs tárgy inkább rendetlen hatást fog eredményezni. De ahol „bántóan üres” a felület, oda mindenképp kell valami.

Le az üres falakkal!

A fali polcok is tölthetnek be dekorációs szerepet, amennyiben sok a nagy, üres falfelület, és nem akarsz mindenhova képeket tenni. Vannak önmagukban is dekoratív, modern, formabontó fali polcok, amikre csak 1-2 dísztárgy vagy könyv szükséges ahhoz, hogy a fal díszei legyenek.

Ne csak a funkcióra koncentrálj: mikor berendezed a lakásodat, figyelj a részletekre, mert ezektől lesz otthonos!