Értékes anyagok a talajnak.

Valamiért rajtad maradt pár zsák száraz kutyatáp, és nem tudod, hogy mihez kezdhetnél vele? A kertben még hasznát veheted! A lejárt, vagy megkezdett, kibontott, de fel nem használt eledel is hasznosítható. Tápanyagokban gazdag, segíti a növények fejlődését. A még jobb hatás érdekében akár agyagos macskaalommal és lucernapellettel dúsítható.

Kutyatáp: nitrogén, foszfor, kálium és kalcium szabadul fel a talajban, amikor a kutyatáp lebomlik. Tápanyaggal látja el a talajban élő hasznos rovarokat, baktériumokat, gombákat is.

Macskaalom: A káliumban gazdag macskaalom jól jön a homokos talajnál, amin gyorsan átfolyik a víz,  gyorsan kiszárad és a tápanyagok is gyorsan kimosódnak belőle. A macskaalom egy kicsit javítja a talaj vízmegtartó képességét.

Lucerna pellet: A lucernában található ásványi nyomelemek és makrotápanyagok is fontosak az egészséges növényfejlődéshez. Ezenfelül nitrogénnel, hasznos baktériumokkal és szerves anyagokkal látja el a talajt.

A talajjavításhoz ezekre lesz szükséged:

 • Száraz kutyatáp, durvára darálva
 • Agyagos macskaalom
 • Lucerna pellet
 • Ásó
 • Kilapított kartondobozok

Így készül:

 1. Válasszuk ki azt a helyet a kertben, ahol javítani szeretnénk a talajt. Lehetőleg teljes napfényben fürdő, kb. 1,8 m*1,8 m-es terület legyen.
 2. Készítsünk egy réteget kb. 10 kg kutyatápból, kb. 9 kg macskaalomból, 10 kg lucernapelletből.
 3. Óvatosan használjuk az ásót az anyagok mély bedolgozásához a talajba.
 4. Alaposan öntözzük be a területet.
 5. Kilapított kartondobozok használatával fedjük be a területet (a kartonok fedjék át egymást). Ezzel a fejlődő gyomokat is teljesen elnyomjuk.
 6. Alaposan öntözzük be a kartonokat, tehetünk a tetejére szalmaréteget is.
 7. Hetente alaposan öntözzük be a területet, kb. 3-4 héten keresztül. A kutyatáp idővel lebomlik, szétesik és javítja a talajt.

Forrás: balconygardenweb.com