Sajnos veszélyben van ennek a különleges szigetnek az élete.

Kristálytiszta kék víz és jeges part. Havas csúcsok, mélység és körben a jég birodalma. Madártávlatból pillantunk le az apró falura, a piros tetőket hótakaró borítja.

Norvégia egyik gyöngyszeme a Lofoten szigetek, távoli világa viszonylagos érintetlenségnek örvend. A turisták eddig többnyire csak hajóról csodálták a lenyűgöző tájat. Ez a drónnal készített felvétel is tökéletesen visszaadja, hogy micsoda szépség, mennyi természeti kincs vár itt az utazókra. Egészen olyan, mintha mi is ott lennénk, szinte érezzük, mennyire jeges a víz, fagyos a híd.

Norvégia, Lofoten szigetek

A békés, idilli sziget lakói mostanában nagy bajban vannak. Arra panaszkodnak, hogy túl sok turista keresi fel a vidéket. A tömeg áramlásának oka talán meglepő, a növekedésért ugyanis Hollywood a felelős. A szigetre érkezők száma 20 %-kal emelkedett, miután a Disney Jégvarázs c filmje a mozikba került, a norvég idegenforgalom egyfajta „támogatásával”. Állítólag sokan azok után kelnek útra, hogy valamelyik film háttereként meglátják a szépséges szigeteket. Matt Damon új filmje, amelyet szintén itt forgattak, várhatóan ugyancsak fellendíti a turizmust.

https://www.youtube.com/watch?v=T49sqwwyLE4

A megnövekedett érdeklődés természetesen megtette a hatását a sziget életére és környezetére. A mintegy 20 000 lakos panaszkodik a kocsik özönére, és arra, hogy a turisták tönkretették az utakat a strandokhoz.

Talán tehetünk egy szívességet Lofoten lakóinak. Ahelyett, hogy odarepülünk, inkább gyönyörködünk ebben a videóban, és segítünk megőrizni az ő egyedi, különleges lakhelyüket.