Tetőkert, könyvek, hinta.

Miközben mi sokszor már annak is örülünk, ha egy buszmegálló fedett, netán le lehet benne ülni, a szingapúriak nem elégszenek meg ennyivel.

A DP Architects építész iroda számos más ügynökséggel együtt dolgozva olyan buszmegállót tervezett, amely különleges elemeket tartalmaz, amiket eddig leginkább csak a nappalinkban, egy parkban vagy egy kávézóban láthattunk.

A cseppet sem szokványos megállóban ülőhelyet, könyveket, bicikliparkolót, hintát, napelemeket, tetőkertet, fát és művészeti alkotásokat is találunk.

Fotó: Infocomm Media Development Authority

Az utasok különféle QR kódokat szkennelhetnek be, könyveket tölthetnek le, útvonaltervezőket használhatnak a várakozás idején. Információkat kaphatnak az időjárásról, híreket olvashatnak, helyi eseményekről tájékozódhatnak.

A szingapúri kormány tesztelési területté nyilvánította ezt a régiót, a buszmegálló nem véletlenül került Jurongba. Itt vizsgálják az okoseszközök, innovációk bevezetését, így például a mozgás hatására változó fényerősségű lámpákat és olyan kukákat is, amelyekben egy érzékelő szól, amikor üríteni kell őket.

Fotó: Infocomm Media Development Authority

A projekt kezdetén visszajelzéseket vártak az utasoktól, ezeket értékelve határozták meg, hogy mely elemeket fogják más buszmegállókba is beépíteni. A legnépszerűbbnek egyébként a telefontöltő állomás bizonyult, de a különféle interaktív táblákkal is sokan szerették elüti az időt.

Forrás: www.bloomberg.com/citylab, kiemelt kép: Infocomm Media Development Authority