Tarkabarka puhatestű.

Egy májusi napon Vicky Barlow Anglia délnyugati részén, Cornwall partjainál, Falmouth közelében bolyongott. A nő a nagy tengeri pók nevű rákot kereste épp a parton, amikor egy gyönyörű csigára lett figyelmes. A hobbi kőzetgyűjtő a sziklás partvidéken, a pocsolyák és kis medencék között kutatott, amikor váratlanul a szeme elé került a puhatestű.

A szivárványos meztelencsigát (Babakina anadoni) általában melegebb vizekben találjuk meg, Spanyolország, Portugália és Franciaország nyugati partvidékén, a karibi szigetvilágban vagy Brazília partjainál. A szakértők szerint korábban csupán 3 megfigyelés történt az Egyesült Királyságban és ez volt az első, amikor sziklás területről került elő.  Legelőször 2022-ben a Scilly szigeteken bukkantak a meseszép csigára.

Leginkább búvárok szokták megfigyelni a puhatestűt.

A keleti területen történő felbukkanása az utóbbi évek jelentős éghajlatváltozásainak és a tengerek megváltozott ökoszisztémájának is köszönhető.

Babakina anadoni - Ria Pontevedra

A sziklákban található kis medencék nagyon zord életteret jelentenek, mivel ki vannak téve az ár-apály folyamatos változásának. A feltételezések szerint a csiga épp azért bukkant fel a kövek közt, mert a nagyon alacsony volt a tavaszi dagály.

A tengeri meztelencsigát először 1979-ben írták le.

Teste kb. 2 cm hosszú, számtalan színben pompázhat, de alapszíne a lila és annak különböző árnyalatai. A kemoszenzoros receptorok és más, a testfelszínt borító képletek a lila mellett kék, fehér, sárga és rózsaszín színűek is lehetnek. Tudományos nevét Emilio Anadón Frutos (1917-1997) zoológia- és tengerbiológia professzor után kapta, az Oviedói Egyetemen kutatta a vizek élővilágát.

Forrás: www.bbc.com