Közösségben sikerül.

A fagyos kanadai télről nem a zöldségtermesztés az első, ami eszünkbe jut. A vidéki Saskatchewan tartomány viszonyait tekintve csak üvegházban, termesztőberendezésben gondolkodhatunk.

Egy vállalkozó kedvű pár azonban gondolt egy nagyot és úgy döntöttek, hogy egy használaton kívüli iskolaépületben fognak a városka részére zöldséget termeszteni.

A házaspár Dél-Afrikából költözött az 1504 lakosú kis kanadai településre. Miután megérkeztek, felfedezték, hogy az otthonunk melletti már nem működő iskola épülete nyitva áll az alternatív hasznosítási lehetőségekre. A férfinak, Jannak ekkor született meg az ötlet a fejében, hogy hidropóniás termesztésbe fog. A várostól engedélyt kapott a megvalósításra.

A felesége, June nem gondolta, hogy bármi is lesz az egészből, amikor a férje azzal jött haza, hogy termesszenek salátát az épületben. A közösség azonban imádta az elképzelést és nagy örömmel vettek részt a kezdeményezésben.

Ma már a Hudson-öbölben June és Jan Nel hidropóniás farmot vezetnek, ahol megterem a római-, vaj, vöröslevelű-, tölgylevelű saláták mellett a kapor, a mángold, a rukkola, az uborka, a bazsalikom, a petrezselyem, a kelkáposzta, a paradicsom és a retek is.

Jelenleg néhány osztálytermet és a könyvtárat foglalják el a növények, de további terjeszkedést terveznek, miután a falu rendkívül lelkesen fogadta a projektet.

A település ki tudja egészíteni a zöldségellátmányát, ami különösen fontos egy olyan távoli helyen, ahol nem mindig egyenletesen és megbízhatóan érkezik a friss áru. Sajnos nem mindegyik zöldség alkalmas a hidropóniás termesztésre, burgonyát vagy babot például nem tudnak így nevelni. A kártevők vagy a nem megfelelő hőmérsékleti- és tápanyagviszonyok pedig sokkal gyorsabban tönkretehetik a kultúrát, mint a szabadföldön.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org