Aki a virágot szereti, az rossz ember nem lehet. Hát akinél még az időt is virágok mutatják!

Egy virágóra nemcsak mutatós, de hasznos is: hiszen az időt is megtudhatjuk amellett, hogy pompás virágokban gyönyörködhetünk. Nem is értjük, miért nem készítenek miden nagyobb parkban egyet, bár igaz, hogy a rendszeres gondozása, ápolása meglehetősen költséges és sok időt, energiát igényel. Most megmutatjuk a világ legszebb virágóráit, bónuszként pedig a magyar kedvencünket is belevettük a válogatásba!

1. Oostende-i virágóra, Belgium

A hatalmas virágóra felállítását elsőként Marcel Vanhabost javasolta 1932-ben. 1946-ban a város tulajdonába került az időmérő, 7 évvel később pedig a végleges helyére vándorolt, ahol most is látható.  A virágágyás 9 méter átmérőjű, mintegy 20 ezer növény felhasználásával készül!  Mutatói 3 ill. 4 méter hosszúak, arany színnel borítottak. Július és szeptember között minden nap kirakják az aktuális dátumot is virágokból, így nap mint nap átültetnek a szorgos kezek.

Virágóra, Belgium

2. Genfi virágóra

A 4 méter átmérőjű genfi virágóra a világhírű svájci óragyártás szimbólumaként is funkcionál. Az Angolkertben 1955 óta található kompozíció 8 koncentrikus körből áll, ezek színe, dizájnja évszakonként változik.

Virágóra, Genf

3. Edinburgh-i virágóra

Vélhetően ez a világ legrégibb virágórája, először 1903-ban készítették el, a park főfelügyelőjének, John McHattie-nek ötlete alapján. Az óra átmérője 3,5 méter, kezdetben csupán 13 ezer darab növényt használtak fel az elkészítéséhez, mára 35 ezerre emelkedett ez a szám. 1946 óta minden évben más és más évfordulót, eseményt „ünnepel” az óra.

Virágóra, Edinburgh

4. Niagara Falls-i virágóra

1950-ben épült a világ egyik legnagyobb virágórája, a 12 méter széles műalkotás a kanadai Niagara Falls városában található. Negyedóránként harangjáték kápráztatja el a látogatókat, de a 20 ezer virágból készült időmérő már önmagában is lenyűgöző. Évente kétszer teljesen új külsőt és megjelenést kap az óra, melynek hátsó részén a látogatók betekintést nyerhetnek a hatalmas szerkezet működésébe is.

Virágóra, Niagara Falls

+1 Hazai kedvencünk:

5. Debreceni virágóra

2009. július 10-én, 40 nappal a 40. Debreceni Virágkarnevál előtt, Kálvin 500. születésnapján avatták fel Debrecen első napóráját. A virágóra a belváros szívében, a Református Kollégium és a Kölcsey Központ közötti területen fekszik. A virágóra valójában nem más, mint egy napóra. Tengelye hasáb alakú, faragott mészkőoszlop. Az óramutató egy hosszú fémrúd, alatta az asztrális pályákra utaló fémkörívekkel. A mutató végét a főnixmadár szárnyát formázó motívum díszíti, amely a város jelképe. A szerkezet a maga teljességében egy gémeskút alakjára emlékeztet, amely a puszta világát idézi.

Virágóra, Debrecen