A kis vérszívók még neked is tudnak meglepetést okozni!

Nem valószínű, hogy létezne ember, aki kedveli a szúnyogokat. Számos legenda kering róluk, fogadjunk, hogy mégis tudunk újdonsággal szolgálni!

1. A világ legveszélyesebb állatai

Évente körülbelül egymillióra tehető azon halálesetek száma, amelyek a szúnyogokkal hozhatók összefüggésbe. Természetesen a fő ok a malária, amit ezek az állatok terjesztenek. A csípős kis rovarok listavezetők; bármely más állatnál több embert képesek megölni.

2. Csak a nőstény szúnyogok szívnak vért

Fehérjeforrásként van szükségük a vérre, így képesek egészséges utódnemzedéket létrehozni. Viszont, ahogy a fiú szúnyogoknak, úgy nekik is szükségük van növényi nedvekre a tápanyag-utánpótlás miatt.

Szúnyog

3. A saját súlyuk háromszorosát képesek vér formájában meginni

Brutálisan hangzik! A fajtól függően ez 0,001-0,01 milliliternyi vért jelenthet.

4. Ezért viszket a bőrünk, ha megcsípnek

Hogy gondtalanul tudjon táplálkozni és emészteni, a szúnyog a nyálával együtt olyan anyagot juttat be a szúrás pontján, amely megakadályozza, hogy a vér szívás közben megalvadjon. Immunrendszerünk felismeri a szervezetünkbe jutott idegen fehérjéket, és azonnali túlérzékenységi reakció jön létre. A reakció lényege az idegen fehérje mielőbbi eliminálása. Ebben főszerepet játszik a szöveti hízósejtekből felszabaduló hisztamin nevű anyag. A hisztamin elősegíti az erek tágulását és a fehérvérsejtek megjelenését a csípés területén, emellett erős szövetizgató hatással is bír, az érfal áteresztőbbé válása miatt az érpályából folyadék áramlik ki a szúrás helyén, ez vezet duzzanathoz, a bőrben lévő idegvégződések ingerlése pedig viszketést eredményez.

5. Imádják a terhes nőket

A kismamák több szén-dioxidot „bocsájtanak ki”, és magasabb a testhőmérsékletük is, ezért őket különösen kedvelik a szúnyogok. Azokra is előszeretettel repülnek, akik sötét ruhát viselnek.

Szúnyog

6. A sörivás is kedveltebbé tesz téged a köreikben

A férfiakat vizsgálva úgy tapasztalták, hogy a sörfogyasztás után lévőket jobban csípték a szúnyogok. Valamit valamiért!

7. Mindössze 1,5-2,5 km-t repülnek naponta

A szúnyog szárnyai 300-600-at vernek másodpercenként, emiatt halljuk azt az idegesítő zúgó hangot, amikor körülöttünk repkednek.

8. Természetes szúnyogriasztó szerek

Néphagyomány szerint elmenekülnek a szúnyogok, ha kis tálkában ecetet vagy gesztenye- és diófalevél-főzetet helyezünk ki a szobába. Ennél is hatékonyabb, ha porrá tört szegfűszeget vagy szegfűszeggel megtűzdelt, pálinkával meglocsolt fél citromokat rakunk az éjjeliszekrényre.

Szúnyogriasztó