Boltív bükkből.

James Stuart 1775-ben építtette a Gracehill House-ra keresztelt kúriáját, amit feleségéről, Grace Lynd-ről nevezett el. A birtok az Ír-sziget Angliához tartozó részén, Antrim grófság területén található.

Stuart úgy gondolta, hogy az érkezőket impozáns látvány fogadja majd, ha az út mentét fák szegélyezik. Több, mint 150 bükkfát ültetett, a sűrűn telepített fasorban a fák összenőttek, így egy alagutat formálnak. A misztikus sövény szegélyezte út úgy fest, mintha az alvilágba vezető bejárat lenne.

A helyiek legendája szerinti a Szürke hölgy szelleme gyakori vendég errefelé, éjjelente fáról fára száll. Némelyek úgy vélik, hogy a hölgy a Stuart család egykori alkalmazottja volt, aki különös halált halt. Mások szerint James lányának szelleme, esetleg a mező alatt elhagyatott sírkert egyik lakója.

A lélegzetelállító sövény díszletként szolgált számos filmhez, így például a Trónok harca televíziós sorozat számára, így nem csoda, hogy minden évben rengeteg turista keresi fel őket.

A  fák állaga sajnos folyamatosan romlik, bár a megőrzésükért komoly erőfeszítések folynak. 2017-ben kitiltották a  járműforgalmat az útról, ami a gyökereket tovább károsította.

2016-ra már csak 90 bükk maradt. Egy 2014-es felmérés szerint a fák különböző egészségi állapotban vannak és rossz időjárás esetén kockázatot jelentenek. Szinte minden nagyobb vihar áldozatokat szed közülük.

Forrás: unusualplaces.org, képek: Pixabay