Különleges pozíció.

A Pireneusok ölelésében, francia területek között különös módon egy kis spanyol városkát találunk. Llívia spanyol terület, Girona tartomány exklávéja, egy széles „folyosó” választja el az anyaországtól, de a függetlensége nem pusztán fizikai.

Amikor 2017-ben Katalónia (amely több száz éve próbál elszakadni Spanyolországtól) népszavazást tartott a függetlenségről, a spanyol kormány fegyveres erőket küldött, hogy a szavazókat megfélemlítse. Csak Líviát kímélték. Ott nem forradalmi, hanem ünnepi volt a hangulat, a központ tele volt sütögető, vidám tömeggel.

Llívia fontos római kori település volt, egészen a középkorig jelentős, központi szerepet játszott.

1659-ben több mint két évtizednyi háborúskodás után Franciaország és Spanyolország békét kötött, amelyben megállapodtak, hogy minden spanyol falu, amely a Pireneusoktól északra esik, francia kézbe kerül.

Fotó: ANSELM PALLÀS/Flickr

A spanyolok azonban nem adták Llíviát, azzal érvelve, hogy Llívia város és nem falu, így játszva ki Franciaországot. A környékbeli falvak mind Franciaországhoz kerültek, de Llívia beékelt területként spanyol kézben maradt. A városkát Spanyolországgal egy keskeny kétsávos út köti össze, amelyet rotációban irányít és kezel a két ország.

Llívia lakosai régóta a függetlenség erős érzésével élnek.

Mindenhol katalán zászlók lengedeznek a városban. A különös helyzet taktikai előnyöket is biztosít számukra, így például a függetlenségi szavazáson háborítatlanok tudnak maradni annak ellenére, hogy egyértelműen voksolnak, véleményt nyilvánítanak. Például amikor Spanyolország a szavazáskor lekapcsolta az internetet, Llívia zavartalanul használta tovább a francia rendszert.

Fotó: ANSELM PALLÀS/Flickr

Eközben szimbiózisban él francia szomszédjával: a város egy közös kórházat üzemeltet a franciákkal, ahogy több más intézmény is közös felügyelet és működtetés alatt áll. A franciák előszeretettel keresik fel a számukra olcsó árak miatt a városkát, nagyon sokan járnak át ide bevásárolni.

Természetesen nem csak előnyei, de hátrányai is vannak annak, hogy a település egy idegen országba ékelődött.

Kétszer annyi ideig tart mindenféle bürokratikus intézkedés, legyen szó akár az utak javításáról, akár a vízvezeték meghibásodásáról. Akadt olyan ügylet, ami 40 évig húzódott.

Fotó: ANSELM PALLÀS/Flickr

Egyedülálló történelmének köszönhetően minden évben rengeteg turista keresi fel ezt az álmosnak tűnő kisvárost. Az ide érkezőket a kirándulási-sportolási lehetőség mellett kulturális-építészeti csemegék is várják: egy 15. századbeli vár, és Európa legrégebbi patikája, amely ma múzeum.

Forrás: www.amusingplanet.com