Látványos programok az indiai lótusz virágzásának tiszteletére.

Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Lótusz Napokat a Szegedi Füvészkertben, a kert ékességének tiszteletére. A meseszép indiai lótuszokból Közép-Európa legnagyobb állománya található az arborétum egyik tavában.

Nem mindennapi a látvány: zöld levelek és óriási, rózsaszín virágok borítják a vízfelületet. A virágokat a látogatók – kedvező időjárás esetén – egészen ősz kezdetéig megcsodálhatják.

Az állomány csaknem egyidős a botanikus kerttel, az első növények az alapítás után néhány esztendővel, 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay-kastély tavából kerültek Szegedre. A legenda szerint a Buddhának életet adó növény őshazája Délkelet-Ázsia és Ausztrália, ahol szinte minden részét hasznosítják. A virágok a templomokat díszítik, a víz alatt az iszapban található szárakat rántva fogyasztják, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják.

Az egész napos, keleti hangulatú rendezvényen színes világ elevenedik meg, ízekkel, illatokkal, zenével és tánccal.

Jóga- és harcművészeti bemutatókkal, masszázzsal, henna- és arcfestéssel, kézműves vásárral is várják a látogatókat, akik a rendezvény mandalájának elkészítésébe is bekapcsolódhatnak. A keleti kultúrához elválaszthatatlanul kapcsolódó, testi, lelki feszültségoldó módszerekről, technikákról színvonalas előadásokat tartanak majd, és jó néhány módszer a helyszínen is kipróbálható. A vendégek bepillantást nyerhetnek a koreai, japán és kínai teázási kultúrába, hallhatnak tradicionális taiko-bemutatót (japándob), a kínai, tibeti és indonéz tájakat pedig úti beszámolók idézik meg. A növények rajongóit szakvezetéses túrákon várják.

További információ: www.lotusznapok.hu

Forrás: www.turistamagazin.hu