Óvjuk, védjük együtt a természetet!

A pomázi Kő-hegy jól ismert, népszerű kirándulóhely, hiszen nincs messze a fővárostól. Sokan már észrevették, hogy a területet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi okokból átmenetileg – jól látható módon szalagozással és kitáblázással – lezárta.

Fotó: Novák Adrián/www.dunaipoly.hu

A hatóságok tájékoztatása szerint erre az idén megtelepedett és eddig sikeresen költő fokozottan védett madárfaj érdekében volt szükség. A költőpár a hétköznapi zavarást jól viseli, azonban az extra hétvégi (szünidei) forgalom váratlan, a pár számára akár tartós zavarással járó helyzeteket okoz, amely a költés veszélyeztetésével jár (kirándulók hosszan időznek a sziklákon, hangoskodnak, táboroznak, esetleg a szikla alá mennek, körbejárják, vagy más ötletes módon – nem tudatosan – zavarják a költést).

Aligha kell hosszasan magyarázni, hogy az élőlények nyugalma a fontosabb. A lezárás nem zavarja a kilátást, az továbbra is zavartalanul és biztonságosan élvezhető a Petőfi-pihenő kiépített kilátóhelyéről. Legyünk megértőek, ennyi kényelmetlenség elviselhető a madaraink védelmében, igaz?

Fotó: Novák Adrián/www.dunaipoly.hu

Forrás: www.dunaipoly.hu