Hadjárat házilag.

Csigák és meztelencsigák: a puhatestűek megkeserítik a kertészek életét. Megesznek mindent, amit mi akarunk megenni, pusztításukat lukas levelek és csillogó nyálcsíkok jelzik.

Nézzük, miként szabadulhatunk meg tőlük házilagos módszerekkel!

1. Hagyjuk, hogy a természetes ragadozók megjelenjenek a kertben

Segítsük, hogy a csigák természetes ellenségei találjanak otthonra nálunk: például egyes madarak szeretik a csigákat, ezért érdemes őket madáretetővel, itatóval, fürdővel a kertünkbe csalogatni. A kacsák, csirkék, békák, szalamandrák, sünik, gőték, egyes bogarak is segítségünkre lehetnek.

2. Kapjuk el őket csapdával

A csigák a sötét, nedves helyeket keresik, az ide rejtett csapda lépre csalhatja őket. Baráti módszer, ha egy nedves takarót, deszkát teszünk ki, majd reggel összeszedjük az alá és fölé bújt csigákat és visszaengedjük őket a vadonba (jó messze a kertünktől).

3. Állítsunk fel sörcsapdát

Van, akinek beválik, van, akinek nem. Egy nyitott tartályt, edényt ássunk be a földbe és öntsünk bele 2-3 cm-nyi sört.  A csigák belemerülnek a sörbe és belefulladnak. Reggelente ellenőrizzük és tisztítsuk a csapdát.

4. Használjunk fél grapefruitot

Miután kiettük a belsejét, a félbe vágott grapefruit héját nyitott felével lefelé tegyük a növények közé. Állítólag a csigák alá bújnak, így reggel könnyen megtaláljuk és begyűjthetjük őket.

5. Értékes a tojáshéj is

Szórjunk tojáshéj darabokat a csigák kedvenc helyeire, a növények közé. Az éles széleket nem szeretik a csúszómászók, így elkerülik a területet.

6. Kávézaccot nekik!

A csigák nem kedvelik az őrölt kávé illatát. Ezért ajánlatos a kávéfőzés után a zaccot szétteríteni a kertben a növények töve körül (akár tojáshéjjal keverve).

7. Szórjunk szét homokot!

A csigák nem kedvelik a homokot, amit meg is tudunk érteni, ha arra gondolunk, hogy milyen kellemetlen érzés vizes talppal-testtel menni a homokban, hiszen minden ránk ragad. Ezért célszerű a növények köré homokot szórni tavasszal.

8. Építsünk kis rézkerítést

Állítólag a rézszalag, kis kerítés gátat képez – nem mennek át rajta a csigák, legalábbis sokan ezt állítják.

9. Légy résen a csigakedvencekkel

Vannak olyan növények, amikért rajonganak a puhatestűek, úgyhogy ezeket ajánlatos kerülni (vagy máshol nevelgetni, pl. a balkonon). A bazsalikom, a saláta, a dália, a káposzta, a szamóca például nagy kísértés a csigáknak.

10. Termesszük azt, amit utálnak!

Az is megoldás lehet, ha kifejezetten olyan növényeket ültetünk, amit elkerülnek a csigák. Például nem szeretik a nagyon illatos növényeket, a levendulát, a zsályát, a rozmaringot. Csigaűzőnek tartják a cikláment, a páfrányokat, a sétányrózsát, a hortenziát is.

11. Aknázzuk ki a növénytársításban rejlő lehetőségeket!

Tegyük egymás mellé azt, amit meg szeretnénk óvni azzal, amit elkerülnek. Ez nem is olyan bonyolult, ugye?

12. Legyen a kerted vendég-űző (mármint a csigák számára)

A csigák a sötét, nedves helyeket kedvelik, úgyhogy toljunk ki velük: a rendezett, levegős helyeken nem fogják magukat jól érezni. Kora tavasszal szellőztessük át, takarítsuk el a száraz leveleket, törmelékeket. Ne használjunk nagyon vastag mulcsot sem. Reggelente locsoljunk, így hamar felszárad a fű, a föld.

Forrás: www.treehugger.com