Az Egri csillagok bűvöletében.

A világ legnagyobb vár másolatokat bemutató kiállítása 44 várat vonultat fel – ez Guinness rekord. A dinnyési Várpark számára nem ismeretlen a világcsúcs, hiszen 2018, 2019, 2020 után 2021-ben már negyedszerre kapta meg az elismerő oklevelet.

Aleszki Zoltán, a park megálmodója és létrehozója 12 éves korában olvasta az Egri csillagokat. A fordulatos történelmi regény annyira megragadta, hogy elhatározta, vármakettek építésének szenteli az életét.

Zoltán már csak romjaikban ismert várakat épít fel, a munkának komoly előzmények után fog neki: kutatásokat végez, rekonstruálja a várak korabeli felépítését, ásatási alaprajzokat tanulmányoz, történészekkel beszél, dokumentumok után kutat levéltárakban és archívumokban.

Amikor már elég információ van a birtokában, nekilát a vár építésének olyan anyagokból, amelyek az eredeti várat is alkották (fa, kő, tégla stb).

A 2 hektáron elterülő dinnyési Várpark 2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, a romvárak, a hagyományőrzés és a magyar történelem kedvelőinek nagy örömére. A Várpark egyediségét az adja, hogy a történelmi Magyarország várait még sehol nem jelenítették meg eredeti anyagukból elkészített makettként: a kicsinyített várak, akárcsak eredetijük, kőből, fából, téglából, vesszőből és sárból készültek. Láthatjuk itt például Léta, Zalak vagy Visk várát.

A várak parkon belüli elhelyezése nem véletlenszerű: a történelmi Magyarország térképét formázó sétányon belül, az eredeti elhelyezkedésüknek megfelelően vannak felépítve (megyényi pontossággal). A várak mellett három nyelven olvasható rövid történetük.

A maketteket Skanzen egészíti ki, emellett az összes magyar uralkodó, fejedelem és kormányzó neve és legfontosabb tettei is megtekinthetők a 90 emlékoszlopon. A Várkutatók Emlékháza is itt található.

Az impozáns szabadtéri kiállítás célja egyben az értékmentés és az oktatás is, számos bemutatót, kézműves foglalkozást, rendhagyó tanórát szerveznek.

Aleszki Zoltán nagy vágya, hogy 70 várat építsen fel a kertjében.

Forrás: www.guinnessworldrecords.com