Ártérre épült.

Ma London utcáin járva nem gondoljuk, hogy mi van a lábuk alatt: a várost behálózzák a földalatti folyók. London a Temze áradási területére épült, körülötte enyhén kanyargó dombok és völgyek, amelyeket maga a folyó és számtalan mellékfolyója vájt. A brit főváros eredetileg a Temze északi partján terült el és évszázadokig a London bridge volt az egyetlen híd, a Temze felett átívelt.

Azonban ahogy a település növekedett és a mocsarak és patakok akadályozták volna a terjeszkedést, így egyre több utca és ház fedte el őket.

Ma számtalan olyan pontja van a városnak, ahol pár méterre állhatunk egy eltemetett folyótól úgy, hogy ebből semmit sem veszünk észre. Egy-két titkos ponton akár még morajlásukat, csobogásukat is meghallhatjuk.

Létezik például egy patak, amelyik közvetlenül a Buckingham palota alatt fut: a Tyburn. Egykoron a lazachalászatról vált híressé, ma pedig szennyvízcsatorna.

Source of the Tyburn

A Walbrook, ami valamikor fontos folyója volt a római kori Londonnak friss vizet jelentett a városnak, most csendesen folydogál egy alagúton át a Bank of England boltívei alatt. Pedig régen nyitottan folyt végig a város központjában és szállításra használták, majd a 15-16. században a partját kikövezték. Szinte elképzelhetetlen, hogy még templom és kikötő is volt a partján.

Walbrook entrance

A földalatti folyók közül legendásnak számít a Feet – egykoron széles ár-apály medencéje volt, a Temzébe ömlött, a vizét pedig gyógyító hatásúnak vélték.

He came back

Ahogy a város lakossága nőtt, egyre koszosabb lett, neve a fertőzésekkel, nyomornegyedekkel, bűntettekkel kapcsolódott össze. Nem csoda, hogy Charles Dickenst is megihlette. 1666-os nagy tűzvészt követően eldobták azt a tervet, hogy London folyóit velencei kanálisok stílusában fejlesszék, ehelyett egy áteresz alá temették őket.

The end of the Fleet

Összesen 21 folyót kényszerítettek a terjeszkedő város alá, de a hatásuk London tájképére máig látható nyomot hagyott.

Egy ovális krikettpálya az Effra folyó kanyarulatába épült és a stadion lelátóit a folyó körbezárása során kiásott földdel emelték meg.

P1000028_Effra-Outlet.jpg

Számos utca és környék elnevezése is London rejtett és elfeledett vízhálózatára utal. Ma a titkos folyókat városi séták során is megismerhetjük.

Forrás: www.amusingplanet.com