A színésznő rajong a fákért.

Az elmúlt 7 évben a nagyszerű brit színésznő, Judi Dench nem akármilyen erdőt nevelgetett. Az elültetett fákkal ugyanis a hozzá közel álló elhunytak emlékét ápolja, úgy a színész-társakét, mit a családtagokét és közeli barátokét. Az őshonos fajokkal teli, megható élő emlékhely Angliában, Surrey közelében terül el egy 2,5 hektáros területen.

A 83 éves színésznő akkor fogott bele a szívet melengető kezdeményezésbe, amikor az utolsó férje, a színész Michael Williams távozott az élők sorából.

„Minden alkalommal, amikor egy rokon vagy barát itt hagy, ültetünk egy fát” – meséli a színésznő. – Növekedik egy Stephen Hanley emlékére, vicces módon a fa nagyon hasonlít rá, magas és sápadt. Ian Richardson és Natasha Richardson is kaptak egy-egy fát. Az egész az emlékezésről szól, és számomra egy élő dolog, olyasvalami, ami az ő létük továbbvitele. Az emlékezés folytatódik, és sokkal szebb, nagyszerűbb lesz.”

Dench életre szóló rajongása a fák iránt már kislánykorában elkezdődött. A BBC dokumentumfilmet is forgatott a színésznőről, egészen pontosan a fákkal kapcsolatos szenvedélyéről. Ebben Dench kutatók segítségével tud meg többet az erdő titkairól.

„Többé nem fogok úgy gondolni a fákra, mint magányos egyedekre – mondta Dench a filmforgatás után. „Az erdő egy nagyon társasági hely. Mindenki megosztja a másikkal a dolgait. Amikor a barátaim emlékére fákat ültettem, mindig abban reménykedtem, hogy így egy közösség részévé válnak, és beszélgetni fognak egymással. Megnyugtató tudni, hogy ez tényleg így van.”

A tudósok, Dr. Mathias Disney és Phil Wilkes 3 dimenziós lézeres méréseket is folytattak Dench erdejében, egy 200 éves tölgyfán. A technológiai újítások használatával meg is mérték a 25 tonnás növényt, és megbecsülték, hogy 260 000 levéllel rendelkezik, az ágak hossza pedig összesen 12 km-t tesz ki.

Dench azon viccelődik, hogy lehet, hogy a színészetet is otthagyja, hogy ezentúl csak a fákat tanulmányozza. „Az én életem ezentúl a fákról szól majd. A fákról és a pezsgőről.”

Forrás: www.mnn.com