A kedvencek végül az Állatkertbe kerülnek.

Sajnos nem mindenki választ egy életre házikedvencet, sokan úgy vélik, hogy ha megunták, elegendő az állatot valahol szabadon engedni. Ezért aztán minden évben számtalan megunt teknős landol a Feneketlen-tóban.

Ezek az állatok azonban a hazai vizekben nem őshonosak. Az eddig gyűjtött adatok azt mutatják, hogy a nem őshonos teknősök közül a vörös- és sárgafülű ékszerteknősök áttelelnek, és néhol szaporodnak is a hazai vizeinkben. Azt hihetnénk, hogy ez jó hír, a valóság ezzel szemben az, hogy a jelenlétük több okból sem kívánatos. Elsősorban azért, mert a Kárpát-medence egyetlen őshonos teknősének, a mocsári teknősnek táplálék- és napozóhely-konkurenseiként jelentősen rontják azok életfeltételeit. Ezen felül egzotikus parazitáik és kórokozóik terjesztésével veszélyeztethetik nem csak a mocsári teknősöket, hanem más őshonos vízi élőlényeinket is.

A szakemberek ezért tavaly teknősmentési akcióba fogtak, ennek keretében összesen három idegenhonos teknősfaj 35 egyedét sikerült eltávolítani a Feneketlen‐tóból. Idén ez a kezdeményezés folytatódik.

A Feneketlen-tavat üzemeltető FŐKERT Nonprofit Zrt. a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályával együtt távolítja el az idegenhonos teknősöket a vízből. A kifogást követően a teknősöket regisztrálják, majd a Fővárosi Állatkert állatorvosaival közösen felmérik az állatok általános egészségügyi állapotát, az esetleges parazitákat és kórokozókat. A vizsgálaton átesett teknősök az Állatkert karanténállomásán töltenek egy meghatározott időt, ezt követően pedig az egészséges példányok a Nagy-tóba kerülnek.

Forrás és képek: www.fokert.hu