Saját méz.

Egy horvát család egyedülálló vállalkozásba fogott: méhhotelt nyitott azok számára, akik szeretnének méhet tartani, azonban idő- vagy helyhiány miatt nem tudnak.

Az ötletgazda Domagoj Balja elmondása szerint egyre nagyobb az igény arra, hogy a vásárlók megismerjék a mézkészítés csínját-bínját. Szeretnének aktív részesei lenni a történetnek. Ezért a feleségével közösen arra gondoltak, hogy náluk bárki saját méhkast vehet, amire aztán ők vigyáznak.

A Horvátország északkelti részén, Garesnica mellett méhészkedő família 2-3 éves szerződést kínál azoknak, akik szeretnének saját házi mézhez jutni. A 2500 kunáért (kb. 113 ezer Ft) vett méhcsaládról aztán a méhészek gondoskodnak, de közösen pergetik ki a folyékony aranyat a kaptárból, a tulajdonosok részt vehetnek a méhek körüli munkákban. A vevők a 3 év alatt termelt méz felét is megkapják, ha jó az időjárás, akkor egy méhkas akár 30 kg mézet is készíthet egy év alatt.

Fotó: REUTERS/Antonio Bronic

Már 25 vásárló szerződött a méhhotellel, a legtöbben városlakó horvátok, de egy dubaji pilóta és egy szaúd-arábiai fociedző is az újdonsült tulajdonosok között van.

Fotó: REUTERS/Antonio Bronic
Fotó: REUTERS/Antonio Bronic

A konstrukció nem csak értékesítésről szól, de szemléletformálásról, a tudás átadásáról is. A 3 év elteltével a tulajok elvihetik a méhcsaládot, noha nem egyszerű új helyet találni a számukra. Addig pedig szorgosan gyűjtik a beporzók a virágport, mindenki megelégedésére.

Forrás: www.reuters.com