Kétféle hangképzés.

A denevérek a gégéjükben található különféle struktúrák segítségével állítanak elő magas frekvenciájú, echolokációs tájékozódási hangokat és alacsonyabb frekvenciájú, társasági hangokat egy új tanulmány szerint. A Dél-Dániai Egyetem kutatói eredményeiket a PLOS Biology folyóiratban tették közzé. Megállapításaik szerint az alacsony frekvenciájú hangok analóg megfelelői a death metál énekesek által csiholt hangoknak.

A denevérek extrém széles hangtartománnyal rendelkeznek, ami 7 oktávot jelent.

Az emberek ezzel szemben 3-4 oktávnyi hangterjedelemmel képesek kommunikálni. A bőregerek tájékozódást segítő és  és szociális társasági hangja 1 és 120 kilohertz között mozog, ami egyedülálló az emlősök között. A kutatók azt vizsgálták, hogy a különféle hangszerkezetek miként teszik lehetővé, hogy a denevérek ilyen széles skálán képezzék a hangjukat. Ennek érdekében 5 kifejlett vízi denevérből eltávolították a gégéjüket és filmezték őket, miközben levegőárammal utánozták a természetes hangképzést. Ezután gépi tanulással rekonstruálták a vokális membránok mozgását, amelyeket más struktúrák akadályoztak.

A légnyomás önfenntartó 10 és 70 kilohertz frekvenciájú rezgéseket eredményezett a hangmembránokban, ezek a tájékozódást segítő echolokációs hangok. Az alacsonyabb frekvenciájú, társasági beszélgetéseket máshogy, a hangszálak fölötti vastagabb membránredők 1 és 3 kilohertz között rezegtetésével képezték. Ugyanezt a technikát alkalmazzák a death metal énekesek, amikor hörgő hangokat képzik.

Ez a tanulmány az első, amely közvetlenül megfigyeli az önfenntartó módon keltett rezgéseket a denevérek hangképzésében. A kutatók szerint a természetes szelekció, amely egyszerre késztette őket magas és alacsony frekvenciájú, kétféle hang képzésére, evolúciós nyomást eredményezett, ami kiterjesztette a denevérek hangtartományát, mivel a hanghártyák és a kamrai redők különböző frekvencián rezegnek.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy a denevérek rendkívül vékony és könnyű membránok rezegtetésével tudják a hangjukat nagyon magas frekvenciájú ultrahangokká alakítani. Korlátozott alsó hangterjedelmük kiterjesztése érdekében agresszív hívásokat, death metalos hörgésekkel végeznek.

Forrás: www.eurekalert.org