Parányi élettér.

Miközben a globális változások miatt egyre több növény- és állatfaj tűnik el a Föld színéről, örvendetes módon az ellenkező irányú folyamat is zajlik, újabb és újabb fajok felfedezése és leírása történik meg. Évente kb. 18 ezer faj kerül tudományos leírásra. és a becslések szerint ennek sokszorosa marad továbbra is ismeretlen.

Most egy bájos bagolyfajjal gazdagodtunk: az Otus bikegila a távoli Príncipe-szigeten él (São Tomé és Príncipe területén fekvő sziget, Afrika partjaitól nem messze). A bagoly súlyosan veszélyeztetett a Vörös lista besorolása szerint.

Fotó: Melo et al./ZooKeys

Az 1900-as évek elejétől kezdve a helyiek többször beszámoltak arról, hogy látták a kis baglyot. Az évszázad végén Martim Melo Portói Egyetem kutatója érdeklődni kezdett a faj iránt. A szürke papagájokat tanulmányozta a szigeten egy helyi vezető, Bikegila segítségével, aki azt mesélte, hogy két alkalommal a papagáj fészkében (ami egy odú a fa törzsében) nem papagájfiókára, hanem apró, riadt, nagy szemű madárkára bukkant. További kutatások során kiderült, hogy egy 1928-as, az Amerikai Nemzeti Múzeumban őrzött levélben is erről a bagolyról írhattak.

Az információ nyomán sikerült megtalálni és leírni a bagolyfajt. A siker titka alighanem az, hogy a kutatók szorosan együttműködtek a helyiekkel, akik jól ismerik a sűrű erdők élővilágát. A bagoly az Otus bikegila tudományos nevet kapta a madár megtalálásában aktív szerepet játszó papagáj szakértő (ma már természetvédelmi őr) férfi után.

Kép: Melo et al./ZooKeys

Azonban még ma sem tudunk túl sokat erről a bagolyról. Kevesebb, mint 8 km²-es erdős területen él, a papagájfészekben magasan a fákon. A madár nagyon érzékeny a változásokra és az emberi behatásra, zargatásra is. Most például a területen egy gát építése van tervben, ami veszélyeztetheti a kis bagoly életterét is.

Fotó: Melo et al./ZooKeys

A kutatók ennek ellenére bizakodóak. Mint Melo elmondta, az 1998-as feltételezések óta több mint 20 év telt el, mire saját szemével is láthatta a lenyűgöző bagolyt. Remélhetőleg az újonnan leírt faj hatalmas szemei még sokáig fognak világítani az éjszakai erdőben.

Forrás: mymodernmet.com

A kiemelt kép illusztráció.