Az idei nyár berobbantotta a folyamatot.

A betűzőszú (Ips typograhus) eddig is jelen volt az Erdélyi szigethegység Natúrparkban, de az idei forró, száraz nyár végleg megágyazott az elterjedésének. Az apró, az ormányosbogárfélék-családjába tartozó, hengerestestű, fényes fekete bogár tűlevelű erdők, főként lucfenyvesek lakója. A fenyő egyik legveszedelmesebb kártevője.

Románia egyik legszebb részének tartják az 1990 óta védettség alatt álló az Erdélyi-szigethegység Natúrparkot. A Pádis-fennsíkot, a Gyalui-havasok és a Kalota-havas egyes területeit is magába foglaló Erdélyi-szigethegység Natúrpark Kolozs, Bihar és Fehér megye területén található, mintegy 75 ezer hektáron.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mountlift (@mountlift) által megosztott bejegyzés

2017-ben egy hatalmas vihar pusztított itt, ami rengeteg fát kidöntött, ezzel kedvező környezetet teremtve a szú terjedésének A bogár ugyanis nem az egészséges fenyőket, hanem a szenvedő, haldokló fákat választja. 5 évvel ezelőtt a szakértők abban bíztak, hogy a sérült fákat eltávolítva a szú nem terjed tovább az egészséges törzsekre. Azonban az elkésve és nem pontosan elvégzett intézkedés miatt ez a terv nem sikerült, sőt az idei csapadékmentes, forró nyár drámai módon felgyorsította a bogár szaporodását.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pedealuri (@pedealuri) által megosztott bejegyzés

A több ezer hektárnyi erdőt veszélyeztető betűzőszú terjedését most rovarcsapdákkal próbálják megfékezni, ám a kutatók szerint ez lehetetlen. A biológusok szerint a rovarok csak akkor állíthatók meg, ha időben lépnek a hatóságok, bepermetezik az érintett lucfenyők törzseit rovarölő szerekkel, majd gyógyhatású készítményeket injektálnak a szárba, mindezzel párhuzamosan pedig rovarcsapdákat állítanak. Ha ezek a lépések kimaradtak, és a betűzőszú kontrollálatlanul elterjedt, akkor szinte lehetetlen megállítani a pusztítást.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mandrute Calatoare (@mandrute_calatoare) által megosztott bejegyzés

Forrás: foter.ro

A kiemelt kép illusztráció.