Ferde megoldás.

Boszorkány ablaknak is nevezik azt a különleges építészet megoldást, amit például egyes Vermont állambeli házakon láthatunk. A normál méretű ablakok elforgatva, ferdén kerültek itt beépítésre, párhuzamosan futnak a tető síkjával.

A helyiek szerint az ablakokat úgy helyezték el, hogy a boszorkányok ne tudjanak a házba repülni. Ez jól hangzik, azonban a házon rengeteg sima ablak van, ezért teljességgel érthetetlen, hogy miért próbálna a boszi ezen az ablakon át bejutni, ha számtalan hagyományos ablak is a rendelkezésére áll.

Fotó: Larry Lamsa/Flickr

Egy másik feltételezés szerint sok haldokló az utolsó napjait a hálószobában tölti, amelyek tipikusan a ház emeletén foglalnak helyet. Amikor a nagybetegek meghalnak, nehéz a koporsót lehozni a felső szintről, a szűk lépcsőkön és folyósókon. Erre a célra készültek ezek a „koporsó ablakok” ahol egyszerűen átcsúsztatható a láda. Ez azonban csak teória, valójában ezeken a nyílásokon nem fér ki egy koporsó, és ki az, aki azért felcipelne nagy nehezen egy ládát, hogy aztán itt kiügyeskedje ahelyett, hogy a testet hozná le?

Fotó: Piledhigheranddeeper/Wikimedia

Az igazság az, hogy ezek az ablakok a takarékosság jegyében születtek. Az emeleti hálóknak és tetőtéri helyiségeknek is fényre van szükségük, de nincs akkora hely itt, hogy egy egy szabvány méretű ablak a megszokott módon beférjen. Az egyik lehetőség, hogy tetőből kiálló ablakokat tesznek be, ami meglehetősen drága. A másik pedig a ferde ablakok készítése, amely lehetővé teszi a szellőztetést és olcsó alternatívát jelent.

Fotó: Amy Kolb Noyes/VPR

Ezzel a megoldással az USA más államaiban is találkozhatunk, de leginkább Vermont központi és északi részére, a 19. századi farmházakra jellemző.

Forrás: www.amusingplanet.com