Százmillióból egy.

Az Amerikai Egyesült Államok északkeleti partvidékén, Maine államban rendkívül ritka, vattacukor színű homárra bukkantak. Az érdekes, kék és rózsaszín árnyalatokban pompázó tengeri állat sokkal világosabb színű, mint feketésbarna társai.

Bill Coppersmith homárhalász, egy online homárellátó munkatársa fogta a tengeri állatot. A különleges példányt az unokája után Haddie-nek nevezte el.

A vattacukor homár annyira ritka, hogy nagyjából 100 millió állatból egyetlen ilyen akad. A speciális színt egy genetikai mutáció okozza.

Azok a fehérjék, amelyek az alap karotinoid pigmenthez, az astaxanthinhoz kapcsolódnak adják a homár barna és zöld színét. A fehérje túlzott mértékű kifejeződése  kékes árnyalatúvá teszi a páncélt.

Minket, embereket lenyűgöz ez a visszafogott, pasztell színvilág, de a természetben fokozott kockázatot jelent a homár számára. A különleges színű egyed ugyanis nem tud elrejtőzni és ezért könnyebb zsákmányt jelent a ragadozók számra.

Szerencsére Haddie most már biztonságban van, New Hampshire-ben az Óceánparti Kutatóintézet fogadta be a különleges állatot. A homárok egyébként a fogságban is hosszan élnek, ha a víz tiszta és megfelelően ellátott oxigénnel, valamint elegendő búvóhely és élelem áll rendelkezésükre.

Forrás: edition.cnn.com