A família büszkesége.

Romániában, Bukaresttől kb. 250 km-re északra találjuk a Paunesti nevű települést. A falu hírnevét az adja, hogy központjában 30 gémeskút ágaskodik, amelyek egy mindössze 250 nm2-es területen helyezkednek el. Ezzel egyébként a ’legsűrűbben álló kutak’ világrekordját is magukénak mondhatják.

A helybeliek szerint a 30 gémeskút több, mint 200 éves múltra tekint vissza. A gazdag családok létesítették a víznyerőket, büszkeséget jelentett, hogy valaki ilyet tud építeni. Kezdetben még több mint 80 ilyen kút létezett, de jó néhányat biztonsági okok miatt meg kellett szüntetni.

Az idősek visszaemlékezései szerint a faluban hagyomány volt, hogy egy haláleset után 40 nappal a családnak meg kellett egy kutat tisztítania, vagy újat kellett építeniük.

A 30 kút többsége napjainkban is működik, nyáron az állatokat itatják belőlük. Az I. világháború idején élénk harcok folytak a területen, a katonák vízellátását is segítették a kutak.  Noha a vizük nem ivóvíz minőségű, sok idős még ma is ezzel főz vagy éppen csillapítja a szomját. Jó néhányan még azt is számon tartják, hogy melyik volt a felmenőik kútja. Egy 1820-ban épült kutat például az utóbbi években állítottak helyre.

A különleges kúterdő egyedisége miatt turistalátványosság is lehetne, ha többen tudnának a létezéséről.

Forrás és kiemelt kép: www.worldrecordacademy.org