Gyűjteni csak engedéllyel lehet.

Uniós oltalomban részesült a jászsági nyári szarvasgomba, amelynek termőterülete az Észak-Alföldön, a Tarna és Zagyva völgyében elhelyezkedő Jászságban található. A „Jászsági nyári szarvasgomba” elnevezés a nyári szarvasgomba föld alatti gombafajnak a Jászságban összegyűjtött, friss helyi változatát jelöli.

Egyedi illata kellemes, íze intenzív, finom dióra hasonlít. Begyűjtésekor leginkább főtt kukoricára vagy pörkölt és erjedt árpamalátára emlékeztet, amelyet a frissen kaszált fűre jellemző illat kísér. A szedési periódus alatt és a tárolás során az illat változik, de a frissen kaszált fűre emlékeztető jellegzetes illatot megőrzi. Az intenzív ízű gomba május végétől augusztus végéig terem.

A szarvasgombák olyan föld alatt élő gombák, amelyek a gazdanövénnyel élnek szimbiózisban, velük mikorrhizát, gyökérkapcsolatot képezve. A Jászság „aranyaként” is sokat emlegetett nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) a csészegombák rendjébe tartozik. Szabálytalan alakú gumószerű termőtestüket, tömlőszerű szaporító szervüket, az aszkuszt, a föld felszíne alatt nyolc-tíz centiméter mélyen képzik, amely a világ legértékesebb gomba termése. A jó szarvasgomba friss, kemény, ép felszínű, illata és íze fűszeres, nehezen meghatározható zamattal. Felhasználás szempontjából fűszer jellegű, értékes gasztronómiai különlegesség.

A szarvasgomba gyűjtését valamikor mezítláb tapogatózva, vagy szarvasgombalegyek viselkedését figyelve végezték, később házi sertés segítségével; azonban ma már szarvasgombászó kutyákkal keresik a gombavadászok. Ez az egyetlen olyan módszer, amellyel hatékonyan és egyben természetkímélő módon lehet begyűjteni a földalatti gombákat.

Manapság a gyűjtés reneszánszát éli, ami sajnos együtt jár a kontroll nélküli, komoly károkat okozó keresés terjedésével is. A földalatti gombák gyűjtését 2013 óta rendelet szabályozza többek között annak érdekében, hogy élőhelyük megóvásra kerüljön, illetve a produktivitás javára, érett gombák kerüljenek ki a talajból. A gyűjtéshez hatósági jellegű képzés eredményes elvégzése szükséges, illetve az ebeknek alkalmassági vizsgát kell tenniük. A szarvasgomba keresése/gyűjtése erdőgazdálkodói engedélyhez kötött hazánkban.

Fotó: szarvasgomba.nefag.hu

Magyarország kiemelkedő jelentőségű szarvasgomba élőhelyei és Közép-Európa egyik legkiválóbb nyári szarvasgomba gyűjtőhelyei találhatóak a Jászságban. Bár az országos átlaghoz képest ezen a vidéken kevés az erdőterület, ugyanakkor a meszes, bázikus kémhatású talajokon lévő Jászsági tölgyesek Magyarország és a Kárpát-medence legjobb nyári szarvasgomba termőhelyeit adják. Az első jászsági szarvasgombát triflagyűjtők 1999-ben találták, azelőtt – ha véletlenszerűen elő is került – nem volt ismeretes e vidék kivételes szarvasgomba-termő adottsága.

2014-ben Jászivány határában találták meg az ország eddigi legnagyobb, 1,28 kg-os szarvasgombáját. Jászszentandráson működik az ország első szarvasgombász-múzeuma is.

Forrás: szarvasgomba.nefag.hu és www.facebook.com/EuropaiBizottsag