Zöld alternatíva.

A nehézfémbányászat hamarosan teljesen átalakulhat, sokkal zöldebbé válhat. Szó szerint, hiszen elképzelhető, hogy a jövőben növények segítségével fognak bizonyos elemeket, nehézfémeket bányászni.

A fitobányászat olyan növényfajokat használ, amelyek jóformán teljesen kiszívják a talajból a cinket,a szelént, a nikkelt vagy a kobaltot.

A gyökereik szinte mágnesként vonzzák ezeket a fémeket. Eddig mintegy 700 ilyen hipergyűjtő növényfajt azonosítottak, például az Alyssum murale-t vagy a Phyllanthus rufuschaneyi-t. Ezen növényeket felvágva vagy kisajtolva olyan kékes-zöldes levet kapunk, amely magasabb koncentrációban tartalmazhat nikkelt, mint amennyit azokban az ércekben találunk, amelyekből nagyipari szinten állítjuk elő a nikkel fémet.

Szennyezett folyók és óriási gépezet helyett zöldellő bokrok metszésével, majd a nyesedék feldolgozásával juthatnak ahhoz a bioérchez, amely akár 20-25%-nyi nikkelt is tartalmazhat.

Egy borneói farmon már előrehaladt kísérletek folynak. Itt hektáronként 150-250 kg nikkelt tudnak évente termelni. Borneó mellett kísérleteznek az USA-ban, Olaszországban, Kanadában, Franciaországban, Spanyolországban, Új-Zélandon is.

A fitobányászat legnagyobb előnye az, hogy olyan helyen próbálnak nyersanyaghoz jutni, ahol a talaj nem nikkelben gazdag, hanem éppen nikkelben szegény. Az 1%-nál alacsonyabb koncentrációjú területeken, például Brazíliában, Kubában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken vagy Új-Kaledóniában ez az egyetlen lehetőség. Ezzel a mezőgazdasági technológiával a magas nehézfém tartalommal rendelkező, és emiatt megművelés alá nem vonható területek is felhasználhatóak lennének.

A fitobányászat ötlete nem teljesen új keletű, Georgius Agricola, akit a modern ércolvasztás atyjának tartanak, már 500 évvel ezelőtt is vizsgálta a növényekből kinyerhető fémeket. 1983-ban találta fel Rufus Chaney, az USA Mezőgazdasági Minisztériumánál dolgozó agronómus találta fel magát a módszert.

A fitobányászat persze nem tudja majd a jelenlegi bányászatot teljesen kiváltani, de biztató zöld alternatívát jelenthet.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: Anthony van der Ent, UQ