Megmaradt? Annál jobb!

Ne hagyjuk, hogy a másnapos, netán megszáradt kenyérszeletek kárba vesszenek, hiszen még számos ételhez felhasználhatjuk őket. Lássuk, hogyan menthetnénk meg a maradékot a kidobástól!

Pirítós

Ideális reggeli, akár magában, akár némi vajjal, vagy lekvárral, mézzel. Ha neked is van pár üveg kibontott lekvárod, aminek már éppen csak az alján van valami, akkor két legyet üthetsz egy csapásra! Készíts pirítóst reggelente, így a spórolás mellett a hűtőt és a kamrát is kiürítheted.

piritos

Zsemlemorzsa

Miét vennénk bolti prézlit, amikor készíthetünk is? Előtte a száraz kenyérkéket egy kicsit megpiríthatjuk a sütőben, majd egy közönséges reszelővel is lereszelhetjük akár. Jól jön majd a rántott húshoz!

Crouton

A croutonhoz ideális a másnapos kenyér! Sokkal inkább, mint a friss kenyér. Ehhez is először a sütőt kell előmelegítenünk 180ᵒC-ra. Vágjuk a kenyeret kis kockákra, majd tegyük őket egy nagy tálba. Ezután öntsünk hozzájuk olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, akár fűszerezzük ízlésünk szerint. Nincs más hátra, mint hogy 15-20 perc alatt egy tepsiben aranybarnára süssük őket.

croutonFotó: http://savorysweetlife.com/

Francia pirítós

A maradék, netán száraz kenyér új életre kelhet, mint tojással készült, édes francia pirítós! Bőséges reggeli készíthető, ha tojást, tejet, vaníliát, egy kis cukrot, csipetnyi sót összekeverünk egy edényben. Minden szelet kenyeret forgassunk meg a keverékben, majd süssük meg forró serpenyőben, amíg aranybarna ropogós nem lesz.

Strata (olasz kenyérpuding)

Egy újabb szuper reggeli, az olaszok kenyérpudingja. A különleges nevű ételt egyszerű elkészíteni, lényegében a kockákra vágott, tejbe áztatott kenyérhez lehet bármit (szalonna, hagyma, sajt…) tenni, majd tojással együtt sütőben megsütni. Articsókás vagy spenótos változatban próbálnád ki inkább?

strataFotó: http://foodwishes.blogspot.hu/

Pirítós muffinformában

Remek ötlet, ha egy muffinpapír feléig először egy darab száraz kenyeret teszünk, és 5 perc alatt megszárítjuk a sütőben. Ezt követően üssünk rá egy tojást, tegyünk még hozzá bacont, sót, fűzsereket, ízlés szerint. Süssük így 15-20 percig, amíg a tojás megsül.

Panzanella

A kenyeres saláták nagyszerű alkalmat adnak a másnapos szeletek felhasználására. A panzanella egy klasszikus olasz saláta, amely paradicsomból, paradicsomlébe áztatott kenyérből, ecetből és olívaolajból készül. Gyakran adnak hozzá némi húst vagy rákot, így rögtön egy főfogás varázsolható az asztalra.

panzanellaFotó: http://www.chowstatic.com/

Gazpacho

Ne feledkezzünk meg a kitűnő, hűsítő spanyol levesről sem- ehhez is száraz kenyérre, vízre, olívaolajra, uborkára, ecetre, sóra, és persze rengeteg paradicsomra van szükség.

Fasírt

Végül a kihagyhatatlan fasírt, ahol ugyancsak nagy hasznát vesszük némi maradék kenyérkének!

Ötlet: http://www.cookinglight.com/