Sütés, főzés közben igazi kihívás az alapanyagokkal kísérletezni, szeretjük megvariálni a nagyi receptjét, belecsempészni új ízeket, illatokat.
A természet hihetetlen széles palettán kínálja a lehetőségeket, ám egy bizonyos határon túl csak kevesen merészkednek. Pedig a kulináris élvezetek nem a konyhakertben érnek véget, a fokhagyma, a bors és a majoránna után is van élet. Csak várd ki Halmos Mónika virágkonyháját 2017. március 4-én a Konyhakiállítás nagyszínpadán. Garantáljuk, hogy meg fogsz lepődni!
Igen, jól olvastad, VIRÁGkonyha, vagyis virágok, amiket meg lehet enni.
Bármennyire hajmeresztő ötletnek is tűnhet elsőre, jobb, ha tudod, nem a Michelin-csillagos éttermek séfjeinek úri hóbortjáról van szó. A virágok fogyasztása egyidős az emberiséggel. Egészen az ókorig visszanyúlóan találni recepteket régi szakácskönyvekben. Rómában például kitüntetett figyelmet szenteltek a rózsának, mint az egyik legerősebb afrodiziákum, és az örök fiatalság kivonata rendszeresen fogyasztották. Az urbanizációval – a gyógynövényekhez hasonlóan – a virágok konyhai felhasználása is visszaszorult, ám napjainkban egyre többen fedezik fel újra a színes, illatos virágok ízében rejlő lehetőségeket.
Ízelítő gyanánt jöjjön most négy ehető virág, amivel biztosan nem nyúlsz majd mellé!
Ibolya
A tavasz első hírnöke, az illatos ibolya, számtalan régi szakácskönyvben szerepel az alapanyagok között. Dobos C. József 1900-as évekbeli cukrászati könyvében például ibolyatortát találni. Emellett osztrák-magyar vonatkozása is van, több olyan ibolyás recept létezik ugyanis, ami Sissi királyné révén maradt fent. A kandírozott ibolyát kifejezetten ő hozzá kötik. A lila növénykének különösebb gyógyhatása nincs, kifejezetten az íze és az illata miatt kerül az ételekbe. Elsősorban édességekhez használatos, sorbet, túrókrém és szörp is készül belőle, de érdemes kísérletezni az ibolyával salátákba, tavaszi fűszerezésű sajt és fűszervajakban is.
Rózsa
Ez a csodálatos, ezer színben tündöklő növény az egyik legnépszerűbb ehető virág Európában. Egyfelől kimeríthetetlen lehetőség kínálkozik a felhasználására, másfelől nagyon hosszú ideig, május közepétől egészen a késő őszi fagyokig hozzá lehet jutni a kertekben. Rózsából számtalan színű és illatú létezik, az ízük pedig ennek köszönhetően más és más. Kiváló afrodiziákum, de emellett frissítő hatása is van, nem véletlenül tartják a rózsát az örök fiatalság szimbólumának. Díszítésre, frissen, vagy kandírozva is használják, készíthetsz belőle szörpöt és lekvárt, de szinte bármilyen desszertet izgalmasabbá tehetsz vele. Sós fogásokhoz is illik, szuperül kombinálható csilivel vagy borssal.
Figyelem! A virágüzletekben árusított dísznövényeket szigorúan tilos megenni. Aki szeretné az étkezésébe beépíteni a virágokat, annak a saját gondozású kert vagy a balkonláda jelentheti az alapanyagok forrását.
Sarkantyúka
Elképzelhető, hogy többször szembe találkoztál már vele a tányérodban, csak nem tudtad, hogy finom. Az éttermek gyakran használják díszítés gyanánt, vagy salátába, ám a legtöbben nem merik megkóstolni, inkább kipiszkálják az ételből. Pedig a sarkantyúvirág amellett, hogy gyönyörű élénksárga színekben pompázik, nagyon különleges ízzel is rendelkezik. Valószínűleg a férfiak kedvenc ehető virága lenne a sarkantyúka, mert csípős, tormára emlékeztető aromája van. Megbolondíthatsz vele különböző salátákat, zöldségételeket, de bármilyen sós fogáshoz remekül használható. Virága mellett levele is ehető, szóval szeld bele azt is a salátába.
Levendula
A rózsa és a levendula fej-fej mellett haladnak a legnépszerűbb ehető növények versenyében, de egy hajszállal szinte mindig a levendula vezet a mezőnyben. Határozottan ez az egyik legközkedveltebb ehető virág hazánkban, körül lengi egyfajta misztikum, illetve nagyon kellemes bársonyos ízt ad az ételeknek. Elsősorban az édességek fűszerezéséhez használhatod, különleges aromája lesz tőle a kekszeknek, kevert tésztáknak, gyümölcsös desszerteknek. Plusz jó tulajdonsága, a nyugtató, görcsoldó hatása, ezért a levendulaszörp fogyasztása kifejezetten jótékony hatású.
Gyere és nézd meg élőben, hogyan készül egy igazi virágos fogás!
A színes, illatos virágok tányéron való felbukkanásának történetét Magyarországon egyes egyedül Halmos Mónika kutatja. Mónika szakmája szerint virágkötő és dísznövénykertész, de 25 évvel ezelőtt saját kedvtelésére beleásta magát az ehető virágok világába. Ez idő alatt megszerzett tudását előadásokon, workshopokon igyekszik átadni, de számtalan publikációt és könyvet is írt a témában.
Az idei Konyhakiállításon Halmos Mónika személyesen is jelen lesz, és egy bemutató keretében téged is beavat a virágkonyha rejtelmeibe. Szóval kedves kísérletező kedvű konyhatündérek, a lehetőség adott, 2017. március 3-5. között a Budapest Arénában vár rátok az ország legtrendibb lakberendezési rendezvénye a Konyhakiállítás! A háromnapos eseményen a legújabb konyhabútorok és konyhagépek, tengernyi konyhai eszköz, kellék, komplett enteriőrök és rengeteg felejthetetlen gasztropillanat is lesz.
Érdemes előre regisztrálni a www.konyhakiallitas.hu oldalon, mert konyhabútort és konyhagépet is nyerhettek, az egyik szerencsés pedig egy különleges telefonfülke hűtőszekrénnyel dobhatja fel otthonát.
Az eseményre 3 db páros belépőt is kisorsolunk az érdeklődők között. A jegyekért itt játszhatsz: https://goo.gl/forms/GV2kvOkIDTBDCbLC2