Hívatlan vendégek a fenyőn.

Karácsonykor a legtöbb családban gondosan kiválasztott fenyőfa kerül a fő helyre. A zöld fenyővel azonban nem csak a kellemes illatot (meg a később potyogni kezdő tűleveleket) cipeljük be a lakásba, de a hívatlan vendégeket is. Nem is akármennyit! Több ezer bogár és egyéb rovar bújik meg ugyanis az ágakon. Akár 25 000-en is érkezhetnek egyetlen fával! Rémesen hangzik, ugye?

Mivel a legtöbb rovar nyugalmi időszakba kerül télen, ezért számos faj bújik meg a kéreg alatt, a repedésekben, az ágak között, vagy éppen a lehullott, elszáradt növényi maradványokban. Amikor aztán bekerülnek a meleg, kellemes, fűtött szobába, új életre kelnek, azt hiszik, hogy itt az idő felébredni a téli álomból.

A leggyakrabban levéltetveket (Adelges fajok) találunk a karácsonyfán, ezek nagy csomókba rakják le viaszszálakkal fedett tojásaikat. A kikelt lárvák szívogatásának hatására a tűlevelek töve kiszélesedik és tobozszerű gubacsot képez.

A pajzstetvek jelenlétéről a vattaszerű fehér pamacsok árulkodnak.

A szúbogarak a kéregbe, törzsbe fúrják be magukat.

Ha olyan helyen vásárolod a karácsonyfát, ahol farázót alkalmaznak, akkor szerencséd van, mert pár ezer potyautassal kevesebbet viszel haza. Ilyenkor nem csak a rovarokat és petéket, de a lazább, szárazabb tűleveleket is lerázza a gép.

Hazahozatal után ajánlatos a fát min. 24 óráig a garázsban vagy védett teraszon tárolni, és utána laposan lerázni, hogy minél kevesebb tücsköt-bogarat vigyünk be a lakásba. Körültekintően porszívózzunk ki néhányszor, amíg áll a fa, és persze utána is, amikor már lebontottuk.

Forrás: www.virascoop.com