Hasznos tanácsok a fagykárok elkerüléséhez.

Megérkeztek a fagyok, most már nem lehet tovább halogatni a vízmérők téli védelméről való gondoskodást. Aki nem szeretne az elfagyott mérőeszközök vagy vezetékek miatt több tízezer Ft-ot kidobni az ablakon, az haladéktalanul végezze el a téliesítést! Az eltört vezetéken keresztül már egy óra alatt is egy átlagos család napi vízfelhasználásának többszöröse távozhat. Jó ha tudjuk, hogy a vízvezetékek és mérőóra fagy elleni védelméről és megőrzéséről a felhasználónak kell gondoskodnia!

Ha későn kapunk észbe, akkor a bosszankodás mellett a pénztárcánkba is mélyen benyúlhatunk, ugyanis vízmérőcserére szorulhatunk, és az elfolyt vízért is mi fizetünk. Előfordulhat az is, hogy bizonyos időre víz nélkül maradunk, amennyiben elfagynak a berendezések. Nem éri meg, ugye?

A tartós hideg komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. A fagy leginkább a vékony vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos! Ügyeljünk rá, hogy a fedlap ne legyen törött, és célszerű szigetelnünk is azt, például az aknatető aljára rögzített hungarocell lemezzel. Betakarhatjuk pokróccal, de még egy kartondoboz is jó szolgálatot tehet. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig zárt állapotban legyen.

Amennyiben a vízmérőnk a pincében található, a pinceablakok épségét ellenőrizzük rendszeresen. Ha a vízmérő vagy a csövek túl közel vannak a külső talajszinthez (1 méternél közelebb), akkor hőszigeteljük azokat.

Lakótelepi házak esetén a vízóra fagy elleni védelme a lakóközösség feladata. Az épület összes vízfogyasztását mérő szerkezetet legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tároló helyiségben szerelik fel.

Figyeljünk az épületen belül futó vízvezetékekre is! Ha ritkán használt, hideg helységben vannak csövek, akkor gyakran ellenőrizzük az ablakok, ajtók épségét. Nagy hidegben – különösen a tűzfalakban futó vezetékek esetében – még fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a csövekben lévő víz ne fagyjon be. Egy apró trükk: ha a helyiség nagyon hideg, vagy ha a vezetékek beépítetlen tűzfalban vannak és nincs módunk fűtésre, hagyjuk picit csöpögni a csapot, így nem – vagy csak sokkal nehezebben – tud megfagyni a víz a vezetékben.

Nem lakott épületek, nyaralók, hétvégi házak téliesítésénél először nyissuk meg a kerti csapot, majd ezután zárjuk el a téli elzárót. A vezetékben lévő víz ilyenkor az ürítő szelepen keresztül távozik és elszivárog a talajba, így a felszínen húzódó vezetékszakasz is vízmentes lesz. Fontos, hogy a vízmérők szigetelését a hálózat víztelenítését követően is meg kell oldani, mivel a vízmérőkben ez esetben is marad víz! Ha későn látunk hozzá a víztelenítéshez, és a befagyott víz miatt nem tudjuk az elzárócsapot elfordítani, meleg vízzel, óvatosan felolvaszthatjuk a benne lévő jeget, majd ezt követően elvégezhetjük a víztelenítést.

Ne várjuk meg, amíg szilánkokra törik az üveg az óralapon, eldeformálódik a számlálószerkezet, esetleg csöpögni kezd víz. Intő jel lehet az is, ha a lakásban nem, vagy csak alig jön víz a csapból. Ebben az esetben gyanakodni lehet arra, hogy megfagyott a vezetékben a víz, amely tönkretette a mérőszerkezetet is.

További hasznos információk: vizmuvek.hu