Ne gyufázzunk, és ne menjünk orvoshoz.

Aligha van olyan ember, aki még nem hallott arról, hogy a kullancsok különböző betegségeket terjeszthetnek. Magyarországon ezek közül a legfontosabbak a Lyme betegség, a kullancs által terjesztett a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancsencephalitis) és a kullancs által terjesztett nyirokcsomó-duzzanat (TIBOLA).

Ez koránt sem azt jelenti, hogy minden kullancs fertőzött, a veszélyes encephalitist például a vizsgálatok minden 1000-dik kullancsban mutatták ki. További szerencse, hogy nem minden fertőzött kullancs csípése fertőz, és nem minden fertőzés jár klinikai következményekkel.

Hogyan előzhető meg a kullancscsípés?

A kullancsok által terjesztett betegségeknél döntő fontosságú a megelőzés (oltás csak az encephalitis ellen létezik, de néhány évente ismételni szükséges).
Lehetőleg ne menjünk sűrű bozótba, kiránduláskor haladjunk az ösvényeken. Viseljünk hosszú ujjú pulóvert, hosszú nadrágot, a nadrágot gyűrjük be a zokni alá. A kullancs lentről mászik fölfelé, minél hosszabb utat kénytelen megtenni, annál valószínűbb, hogy lepotyog. A trikót is tűrjük be a nadrágunkba.

Gyermekeket gyakrabban támad meg a kullancs a fejen és a nyakon. Kislányok hosszú haját fonjuk be, tűzzük fel. Adjunk rájuk fehér vászonsapkát, ezen hamarabb észrevesszük a kullancsot. A napsütésnek kitett, szabadon hagyott bőrfelületeket a kullancs kerüli. Kullancsriasztó szerek közül csak olyat vásároljunk, amire a gyártó legalább 6-8 órás hatékonyságot szavatol.
Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a B-vitamin szedésével megelőzhető lenne a kullancscsípés. Van, aki a fokhagymára, mások a fűszeres ételekre esküsznek. Nem zárható ki, hogy ezek némelyike valóban használ, de a bizonyíték egyelőre még várat magára.

Miként távolítsuk el a kullancsot?

A kullancs eltávolításakor is fertőzhetjük magunkat, amikor összenyomjuk a kullancs testét. Így fordulhat elő, hogy 1-2 órával a kirándulás kezdete után már fertőzést kapunk.
A kullancsot tehát minél előbb távolítsuk el! A kullancscsípés miatt ne menjünk orvoshoz – ez időveszteséggel jár, és az orvosok sem járatosak a kullancseltávolítás terén! A kullancsot magunk távolítsuk el, vagy kérjünk segítséget a környezetünkből!

Minden olyan beavatkozás, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomor összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát.

A kullancs eltávolítható egy cérnaszállal, csipesszel vagy speciális kullancskiszedő kanállal.
Ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit, fertőtlenítő szereket, gyufát és ne tekergessük a kullancsot! Miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hagyjunk fél percet, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Ha mégis beszakad, ne akarjuk kipiszkálni, kilökődik magától.
Ne fertőtlenítsük a csípés helyét!

Mit tegyünk az eltávolítás után?

A csípést követően semmilyen védőoltás sem indokolt. Nem kell pánikba esni, panaszmentesség esetén sohasem indokolt a kullancs bevizsgálása. Azt viszont tudnunk kell, hogy a fertőzés a csípést követően órákon belül is kialakulhat.
A fertőzés előfordulhat a kullancscsípés felismerése nélkül is. Ha a kullancs jóllakott, magától távozik, és minél fiatalabb alakról van szó, annál hamarabb. Ilyenkor nem látjuk a kullancsot, de később a tüneteket észleljük. Ha olyan helyen járunk (kirándulás, kertészkedés), rendszeresen vizsgáljuk át magunkat!

Mikor keressük fel kullancsambulanciát?

Amennyiben a csípés után (és többnyire annak helyén) lappangási idővel jelentkező, fokozatosan növekvő, legalább 3 napja fennálló, legalább 5 cm-es pír jelentkezik. Ha nem vettünk észre a kullancscsípést, 5 napja fennálló, 8 cm-es átmérőt szabad csak diagnosztikusnak tartani. Kivétel a gyermekek füle előtt húzódó pír, mert ez gyakorta szövődik arcidegbénulással. A fenti kritériumok teljesülése esetén antibiotikum-kezelés indokolt.
A Lyme-kór bármikor gyógyítható, nem igaz, hogy minél előbb kezelni kell. A biztos diagnózis fontosabb, mint a gyorsan megkezdett kezelés! A TIBOLA is jól gyógyítható, sőt, sokszor kezelés nélkül is meggyógyul, a súlyosabb eset viszont antibiotikummal gyorsabban gyógyul. A legnagyobb problémát az encephalitis jelenti, ez akár halálhoz is vezethet, ha nem lépünk időben.

A cikkhez az anyagot Dr. Lakos András oldaláról vettük. A Kullancsambulancia üzemeltetője a vizsgálatok úttörője, a téma legismertebb hazai szakértője, nemzetközi szaktekintélye.