Nemtörődöm anya, vagy kimerült szülő?

Manapság úgy tűnik, bárki megítélhet bárkit egyetlen fotó vagy poszt alapján. Az internet korában elég egy elkapott pillanat, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le életekről.

Ez történt az amerikai Molly Lensinggel is, akit valaki a reptéren fényképezett le, majd a kép – természetesen az ő engedélye nélkül – felkerült a világhálóra.

A háromgyerekes anya tavaly a colorado-i reptéren került lencsevégre, ahol az akkor még csak néhány hónapos kisbabájával várakozott. A fotón a baba, Anastasia a padlón fekszik, miközben Molly a telefonját nézi.

Mondani se kell, hogy amint kikerült a kép a világhálóra, ömleni kezdtek a kritizáló, szemrehányó, felelősségre vonó kommentek. Az egyik posztban még Albert Einsteint is idézték, ahogy azon aggódott, hogy amikor a technológia átveszi az uralmat, idióták nemzedékei fognak születni.

A felháborodás közepette Molly rettenetesen érezte magát. Félt a bántalmazástól, a megszégyenítéstől, az ítélkezéstől. Ráadásul ebben az időben kezdett gyerekápolóként dolgozni, és rettegett, hogy alkalmatlannak találják majd a gyerekekkel való munkára, amiért online kiállították a bizonyítványt róla, vadidegen emberek.

Az emberek besorolták Molly-t a milleniumi anyák közé – ők azok, akik inkább a kijelzőt bámulják, a gyerekek helyett, és inkább kütyüznek, mintsem a csemetéikkel foglalkozzanak. Csak az Egyesült Államokban 9 millió milleniumi anyát tartanak nyilván.

Lensing végül úgy döntött, hogy megszólal és elmeséli a történetet, a saját szemszögéből. Kisbabájával egy nagy számítógépes hálózati leállás közepén rekedt a reptéren. A járatuk késett, újra és újabb információk jöttek arról, hogy mikor tudnak végre felszállni. Molly-ék különböző reptereken várakoztak, akkor már 20 órája.

„Anastasia már órák óta volt a karomban vagy a hordozójában. A kezeim nagyon fáradtak voltak. Muszáj volt neki is kinyújtóznia. Ráadásul a családtagjaimmal is beszélnem kellett, akik azon aggódtak, hogy mi van velünk, hol vagyunk.”

Molly elbeszélése kicsit más színezetet ad az elhíresült képnek.  Mary Katherine Backstrom blogger azonnal a védelmére kelt.

„Nem. Egyszerűen nem. Nem teszünk fel képeket elcsigázott anyákról, szégyellje magát mindenki. Ez otromba, fejezzük be. Én is voltam ebben a helyzetben. Késett a járatom, nem tudtam aludni órák óta, rettegtem, hogy kiejtem a gyereket a kezeim közül a földre, ha elbóbiskolok.”

Úgy tűnik, az üzenet hatásos volt. Egyre többen érzik, hogy ítélkezés, megszégyenítés helyett változtatnunk kell a hozzáállásunkon! A gyereknevelés nem egyszerű, és a mai rohanó világban sokszor kell emberfeletti erővel helyt állnunk.

Fotó: Molly Lensing

Hova vezet, ha egy elkapott pillanat alapján minősítünk valakit, miközben semmit sem tudunk a dolgok hátteréről?

Forrás: www.countryliving.com